Hlavní obsah

Sora zaplavuje sociální sítě. Další várka realistických videí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umělá inteligence Sora je zatím stále ještě v plenkách, tvůrci ze společnosti OpenAI ji nabízejí jen pro vybrané uživatele v rámci testovacího režimu. Přesto tento nový systém, který dovede vytvořit až minutové video jen podle pár vět, boří sociální sítě. Testeři je zaplavují stále novými a novými videi, kde ukazují, co všechno dokáže.

Nové realistické ukázky, které vytvořila umělá inteligence Sora od OpenAIVideo: archív tvůrců

 
Článek

Nadšení je oprávněné, posun v technologii je totiž obrovský. Začalo to chatbotem ChatGPT, se kterým můžete konverzovat v podstatě jako s člověkem, byť primárně jen prostřednictvím textových zpráv. Pokračovalo to pokročilým systémem umělé inteligence (AI) se jménem DALL·E, který dovede na pokyn vytvořit během pár sekund realistické obrázky.

A nyní se systémem Sora společnost OpenAI ukazuje, že umělá inteligence má budoucnost i v oblasti videa. AI totiž dovede z pár vět vytvořit realistické video, které v podstatě nelze rozeznat od skutečnosti.

Realistické video na pár kliků. OpenAI ukazuje nové dovednosti AI

Software

Podle tvůrců dokáže nový systém AI vytvořit videa o délce až 60 sekund s vysoce detailními scénami, složitým pohybem kamery a mnoha postavami s živými emocemi. „Krásné zasněžené Tokio je plné života. Kamera se pohybuje rušnou ulicí města a sleduje několik lidí, kteří si užívají krásné zasněžené počasí a nakupují v okolních stáncích. Nádherné okvětní lístky sakury létají větrem spolu se sněhovými vločkami,“ prezentovali tvůrci nové schopnosti umělé inteligence na síti X.

Zmiňované realistické video se záběry Tokia si můžete prohlédnout níže, v úvodu tohoto článku pak naleznete další sérii tří ukázek přímo od OpenAI.

Video vytvořené umělou inteligencí Sora od OpenAIVideo: archív tvůrců

Dechberoucí tvorba od uživatelů

Jak již bylo uvedeno výše, Sora je však zatím k dispozici pouze vybraným uživatelům, kteří ji mohou testovat. Od minulého týdne, kdy si nový AI systém odbyl premiéru, navzdory tomuto omezení zaplavují sociální sítě stále nové výtvory.

Německý ovčák proměněný v kyborga, tygr stvořený z květin či historický pohled do Kalifornie během zlaté horečky. Navzdory tomu, jak realisticky všechna videa níže vypadají, jde o tvorbu Sory.

Šéf společnosti OpenAI Sam Altman však již dříve upozornil, že aktuální testovací model má zatím slabiny, například může mít problémy s dodržením fyzikálních zákonů v komplexních scénách. Právě testy by ale měly ukázat na slabiny systému, aby je tvůrci mohli odstranit ještě předtím, než nový sytém umělé inteligence zpřístupní široké veřejnosti.

Kdy se tak stane, však zástupci společnosti OpenAI zatím neprozradili.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Umělá inteligence táhne. Hodnota OpenAI se přiblížila dvěma bilionům

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám