Hlavní obsah

Mobily nejsou jen na hraní. Většina mladých používá aplikace na sledování zdraví a sportu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Rodiče často svým ratolestem vyčítají, že tráví příliš mnoho času na svých mobilech. Jak ale zjistili výzkumníci z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity, dospívající se nevěnují pouze hraní mobilních her – více než polovina z nich má v mobilech aplikace, jejichž prostřednictvím sledují své zdraví nebo sportovní aktivity.

Foto: Eva Plevier, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Oblíbené jsou například aplikace na počítání kroků, při správném používání jsou podle výzkumníků aplikace prospěšné.

„Z výzkumů vyplývá, že právě měření fyzických aktivit může vést ke zlepšení kondice, protože pohybové návyky je, například oproti hmotnosti, snazší měnit. Právě mHealth aplikace jsou v této změně a v udržení návyků užitečné, protože uživatelům připomínají stanovený cíl a poskytují jim zpětnou vazbu. Zásadní ale je aplikaci skutečně pravidelně používat,” uvedla spoluautorka zprávy Adéla Lokajová.

Nositelná elektronika je fenomén. Trh ještě poroste

Hardware

Mezi dívkami jsou populárnější 

V průzkumu odpovídalo 2500 respondentů od 11 do 16 let. Alespoň jednu aplikaci z kategorie mHealth používá více než polovina dotázaných, přičemž s věkem jich přibývá. Nepatrně oblíbenější jsou mezi dívkami – od 13 let používají aplikace asi dvě třetiny z nich.

Mezi nejpopulárnější aplikace patří ty na počítání kroků – za poslední rok je používala skoro polovina dotázaných minimálně několikrát do měsíce. Zhruba třetina adolescentů prostřednictvím aplikací pravidelně sleduje svoje sportovní aktivity nebo zdravotní stav, třeba tepovou frekvenci nebo kvalitu spánku. Aplikace monitorující kalorie a hmotnost využívají dospívající méně.

„Využívání mHealth aplikací je ve většině případů pozitivní, i když mohou být někdy zneužívány například v kontextu nadměrného cvičení nebo při poruchách příjmu potravy. Je vidět, že většina z dospívajících přinejmenším umí použít mobilní telefony pozitivním způsobem, a to ke zlepšení svého zdraví,” uvedl David Šmahel, vedoucí pracoviště Interdisciplinárního výzkum internetu a společnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám