Hlavní obsah

Nápady, které vydělaly miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není žádným tajemstvím, že společnost Apple vznikla v garáži. A nakonec to tento americký podnik dotáhl až na jednu z nejúspěšnějších technologických firem současnosti. Přiblížit se alespoň trochu tomuto úspěchu se snaží stovky nadšených mladých tvůrců.

První elektrické lyže Skwheel v akciVideo: archiv tvůrců

 
Článek

Hned několik zajímavých nápadů se v poslední době objevilo na tzv. crowdfundingových serverech Kickstarter a Indiegogo. Právě tyto webové stránky využívají nápadití jedinci k získání potřebných financí na rozjetí masové výroby.

A celé řadě z nich se to skutečně daří, lidé nápaditým jedincům posílají pravidelně na zajímavé projekty několik milionů korun.

Rozhodující je vcelku pochopitelně nápad. Pokud je dostatečně zajímavý, nezdráhají se fanoušci tvůrce podpořit velkým objemem peněz. Za to zpravidla produkt nakonec sami získají ještě dříve, než bude ve volném prodeji.

Představení interaktivní šachovnice ChessUp 2Video: archiv tvůrců

Milionový nápad. Nejslavnější on-line šachy ožijí ve skutečném světě

Hry a herní systémy

To je i případ novinky zvané ChessUp 2. Vznikla kvůli tomu, aby hráči získali interaktivnější zážitek z každé odehrané šachové partie. Nová šachovnice je totiž napojena na portál Chess.com, tedy největší šachový server na světě.

Místo klikání na displeji chytrého telefonu či posouvání figurek myší na počítači totiž můžete tahy uskutečnit na fyzické šachovnici, která je automaticky převede do on-line hry.

Tahy soupeře se zaznamenají rozsvícenými políčky přímo na šachovnici. Přesně tak vidíte, kam máte figurku místo soupeře na fyzické klávesnici umístit. Příslušná políčka se rozsvítí i ve chvíli, kdy vezmete nějakou vlastní figurku do ruky, šachovnice hráče totiž navádí, kam přesně mohou být jednotlivé figurky posunuty. Pokud figurku umístíte nesprávně, nenechá vás šachovnice tah uskutečnit.

Vzhledem k tomu, že vedle skutečných protihráčů můžete ChessUp 2 využít také pro hru s virtuálními boty, novinka tak zastoupí i funkci trenéra.

Na boku zařízení je malý dotykový displej, prostřednictvím kterého můžete partie zahajovat i ukončovat. Funguje i jako časomíra a ovladač herních režimů. S trochou nadsázky se dá říci, že chytrý telefon či počítač pro hraní už potřebovat vůbec nebudete.

Na Kickstarteru chtěli tvůrci na rozjetí masové výroby pouhých 10 000 dolarů (238 000 Kč), od začátku dubna ale od více než 2200 lidí získali 615 154 dolarů (14,6 milionu korun). Přispívat bude možné ještě měsíc, a tak vybraná částka bude pravděpodobně ještě vyšší. ChessUp 2 si odnese každý, kdo zaplatí alespoň 199 USD (4740 Kč).

Foto: archiv tvůrců

Interaktivní šachovnice ChessUp 2

Továrna na peníze

Ještě větším hitem se stala robotická sekačka Yuka od společnosti Mammotion. Ta letos oslovila 1355 lidí, kteří dohromady poslali 17,2 milionu hongkongských dolarů, což odpovídá 52,24 milionu korun. Cena sekačky přitom byla v crowdfundingové kampani stanovena na něco málo přes 30 tisíc korun.

Novinka je vybavena speciální 3D Vision kamerou, která díky duálnímu systému RTK dokáže zcela autonomně zmapovat celý pozemek. Celý systém je tak sofistikovaný, že se na rozdíl od konkurenčních řešení obejde dokonce i bez signálu GPS. A pochopitelně i bez obvodových drátů.

V obslužné aplikaci můžete nastavit také místo, kam se má odvážet nasekaná tráva. Ta je totiž automaticky sbírána zametacím strojem do zásobníku, který dovede tento robot následně sám vyprázdnit.

Chytrá robotická sekačka YukaVideo: archiv výrobce

CES 2024: Při sekání dokonce i kreslí. Takto vypadá nejchytřejší robotická sekačka

Hardware

Podle výrobce jde o vůbec první samovyprazdňovací robotickou sekačku na trhu. Yuka přitom zvládá odstraňovat z trávníku nejen posekanou trávu, ale také popadané listí, větvičky a další nečistoty.

Jedním z dalších velkých lákadel této novinky má být technologie tisku na trávník, která staví na systému umělé inteligence (AI). V praxi to funguje velmi jednoduše – robotická sekačka poseče v předem zvolených místech trávu na jinou výšku, čímž vznikne efekt obrazce.

Jak přesně má vypadat, si nastavíte v obslužné aplikaci. Takovýmto způsobem je možné kreslit jednoduché symboly, jako jsou kruhy, srdce, hvězdy apod. Zároveň je ale možné psát i různá písmena.

Aby toho všeho byla novinka schopna, je vybavena dvojitým žacím kotoučem o průměru 320 mm, který dovede sekat ve výšce od 30 do 100 milimetrů. Zajímavostí je i to, že pro každou zónu sečení lze nastavit různé hodnoty.

Mezi další pokročilé funkce patří hlasové ovládání, chytrá detekce deště či automatické nabíjení. Kvůli zabezpečení má sekačka vlastní GPS i 4G modul, prostřednictvím kterého se připojuje k internetu.

I díky tomu můžete ovládat robotickou sekačku pohodlně na dálku prakticky odkudkoliv – můžete být i na druhém konci planety.

Foto: archiv výrobce

Jednou z hlavních předností je pokročilá detekce překážek

Anketa

Kupujete technologické novinky prostřednictvím crowdfundingových kampaní?
Ano, pravidelně.
2,6 %
Ano, ale jen občas.
6,2 %
Ne, zatím jsem nic nekoupil(a).
91,2 %
Celkem hlasovalo 931 čtenářů.

Design především

Na Kickstarteru zaujal také designový ovladač chytré domácnosti Mui Board 2. Místo původně požadovaných 10 000 dolarů (238 000 Kč) tvůrci nakonec získali od 309 podporovatelů 166 210 dolarů (3,96 milionu korun). Ovladač dostane každý, kdo přispěl částkou alespoň 499 dolarů (11 880 Kč).

Mui Board 2 má usnadnit ovládání chytré domácnosti, doslova na pár doteků totiž můžete prostřednictvím něj ovládat drtivou většinu prvků. Na nenápadném displeji se navíc zobrazují informace o počasí, čas a řada dalších užitečných údajů.

Novinka dovede například přečíst aktuální teplotu z termostatu a následně ji zobrazí přímo na dřevěném panelu. Patrně není potřeba zdůrazňovat, že takový termostat dovede Board 2 následně na dálku i ovládat.

Designový ovladač chytré domácnosti Mui Board 2Video: archiv výrobce

CES 2024: Vypadá jako kus dřeva, ovládá ale celou chytrou domácnost

Hardware

Nejnovější generace ovladače od společnosti Mui je určena pro všechny prvky chytré domácnosti, které staví na komunikačním standardu Matter. Ten je výsledkem spolupráce velkých technologických gigantů, jako jsou Apple, Google, Amazon a další.

V praxi by tak měla být zajištěna díky tomuto standardu maximální kompatibilita připojených zařízení prakticky napříč celým trhem. A je úplně jedno, zda jste doposud používali Apple HomeKit, Google Weave nebo Thread od Nest Labs.

Patrně největší přidanou hodnotou je ale design novinky, který je přísně minimalistický. Když není ovladač aktivován, působí zcela nerušivým dojmem. Je to prostě jen kus dřeva na zdi, který můžete krásně sladit s ostatními doplňky, aniž by celá domácnost vypadala příliš přetechnizovaně.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ovládání je velmi intuitivní

Málem s nimi neuspěli

Překvapivě uspět mohou i nápady, které se zdají na první pohled příliš šílené a osloví jen pár desítek lidí. To je i případ prvních elektrických lyží Skwheel, které pocházejí od stejnojmenného francouzského startupu.

Aby kampaň byla úspěšná a první elektrické lyže se mohly skutečně vyrábět, bylo potřeba vybrat alespoň 50 000 eur (1,27 milionu korun). To se nakonec skutečně podařilo, na účet tvůrců nakonec přistála v únoru po konci kampaně více než dvojnásobná suma – konkrétně 104 476 eur (2,65 milionu korun). Přispělo nicméně pouze 56 lidí, cena elektrických lyží byla stanovena na 1600 eur (40 690 Kč).

Každá lyže má jedno kolo vpředu a jedno vzadu, v každém kolečku se ukrývá nábojový motor s výkonem 600 wattů. Dohromady tedy lyže mají kombinovaný výkon 2400 wattů, což stačí na vyvinutí rychlosti až 80 km/h.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

První elektrické lyže Skwheel

CES 2024: Tohle je adrenalin! Francouzi vyvinuli první elektrické lyže

Internet a PC

Při jízdě na silnici bude ale rychlost upravena kvůli legislativě na 25 km/h. Teprve na soukromých pozemcích bude možné režim přepnout na maximální výkon. Kola jsou mimochodem obuta do terénních pneumatik a umožňují použití lyží na silnici i v mírném terénu.

Rychlost můžete upravovat na dálkovém ovladači, který podobně jako u elektrických skateboardů držíte při jízdě v ruce. Na něm se nachází také nouzová brzda pro okamžité zastavení. Výrobce nezapomněl ani na další bezpečnostní prvky, vepředu jsou tak na elektrických lyžích bílá světla, vzadu pak červená.

Výrobce slibuje, že s plně nabitou baterií budou elektrické lyže schopné ujet až 30 km. Platí to ale při rychlosti do 25 km/h. Při maximálním výkonu tedy bude výdrž markantně nižší. Na druhou stranu baterie je snadno vyměnitelná, můžete jich tedy koupit více a jednoduše je vyměnit v případě potřeby klidně i během cesty.

S dodávanou nabíječkou se zcela vybitý akumulátor nabije do plného stavu zhruba za tři hodiny. Stav baterie můžete sledovat na dodávaném ovladači.

Ten je mimochodem praktičtější, než by se mohlo na první pohled zdát. Slouží totiž k sepnutí lyží ve chvíli, kdy je nepoužíváte. Přímo z něj pak vytáhnete madlo, abyste mohli lyže táhnout za sebou podobně jako kufr na kolečkách. Elektrické lyže váží 12,5 kg.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Díky masivním gumám mohou lyže i do mírného terénu

Zájem o české start-upy vadne. Investice klesly o tři čtvrtiny

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám