Hlavní obsah

Milionový nápad. Nejslavnější on-line šachy ožijí ve skutečném světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled vypadá nová šachovnice jako jakákoliv jiná, ani plastové figurky nebudí kdovíjaké nadšení. Ve skutečnosti ale novinka zvaná ChessUp 2 povznáší tuto deskovou hru pro dva hráče na zcela novou úroveň. Díky ní totiž mohou nejslavnější on-line šachy ožít ve skutečném světě. A jak se už po pár dnech ukázalo, jde doslova o milionový nápad.

Představení interaktivní šachovnice ChessUp 2Video: archiv tvůrců

 
Článek

On-line portál Chess.com snad ani není potřeba představovat. Dlouhodobě jde o nejpopulárnější šachovou platformu na světě, na které můžete měřit síly klidně i se soupeři z druhého konce světa.

Partie mohou podle vašich preferencí trvat pár minut, ale klidně i několik dní, či dokonce týdnů.

Šachovnice ChessUp 2 vznikla kvůli tomu, abyste získali interaktivnější zážitek z každé odehrané partie. Místo klikání na displeji chytrého telefonu či posouvání figurek myší na počítači totiž můžete tahy uskutečnit na fyzické šachovnici, která je automaticky převede do on-line hry. Je navázána přímo na váš účet na uvedeném portálu.

Kreslící robotická sekačka je hit. Tvůrci dostali od fanoušků 51 milionů korun

Hardware
Foto: archiv tvůrců

Interaktivní šachovnice ChessUp 2

Virtuální trenér

Tahy soupeře se zaznamenají rozsvícenými políčky přímo na šachovnici. Přesně tak vidíte, kam máte figurku místo soupeře na fyzické klávesnici umístit. Příslušná políčka se rozsvítí i ve chvíli, kdy vezmete nějakou vlastí figurku do ruky, šachovnice hráče totiž navádí, kam přesně mohou být jednotlivé figurky posunuty. Pokud figurku umístíte nesprávně, nenechá vás šachovnice tah uskutečnit, jak je vidět i na produktovém videu v úvodu tohoto článku.

Vzhledem k tomu, že vedle skutečných protihráčů můžete ChessUp 2 využít také pro hru s virtuálními boty, novinka tak zastoupí i funkci trenéra. V podstatě platí, že všechny hry nabízené na zmíněném portálu můžete uskutečnit na této fyzické šachovnici.

Není přitom nezbytné, aby měl protihráč také ChessUp 2, soupeři mohou hrát klidně na svých počítačích a dalších zařízeních.

Na boku zařízení je malý dotykový displej, prostřednictvím kterého můžete partie zahajovat i ukončovat. Funguje i jako časomíra a ovladač herních režimů. S trochou nadsázky se dá říci, že chytrý telefon či počítač pro hraní už potřebovat vůbec nebudete.

Foto: repro chess.com

Šachový portál

Vybrali miliony. A ještě nekončí…

Pokud vás novinka zaujala a hned chcete běžet do obchodu, zadržte. Zatím se totiž koupit nedá. Tvůrci shánějí peníze na rozjetí masové výroby prostřednictvím crowdfundingové kampaně na serveru Kickstarter. Už nyní je ale jasné, že se novinka začne skutečně vyrábět, zájem totiž předčil očekávání – bez nadsázky jde o milionový nápad.

Původně totiž tvůrci na rozjetí masové výroby požadovali pouhých 10 000 dolarů (238 000 Kč). Přestože kampaň byla spuštěna teprve na začátku dubna a přispívat bude možné ještě 30 dní, už nyní mají na kontě 359 685 dolarů (8,5 milionu korun) od více než 1300 lidí. S ohledem na konec kampaně je více než pravděpodobné, že vybraná částka bude ve výsledku ještě citelně vyšší.

Foto: repro Kickstarter

Kampaň na Kickstarteru končí až za 30 dní

Přispívat je možné už od jednoho dolaru (23,80 Kč), ChessUp 2 si odnese každý, kdo zaplatí alespoň 199 USD (4740 Kč). Výrobce slibuje, že interaktivní šachovnici doručí předplatitelům z crowdfundingové kampaně během letošního listopadu.

Před letošními Vánocemi by se pak novinka měla objevit i v běžném prodeji. Bude ale citelně dražší než na Kickstarteru, tvůrci si za ni naúčtují 299 dolarů, tedy v přepočtu zhruba 7120 Kč.

Nenápadný ovladač chytré domácnosti zaujal stovky lidí, fanoušci tvůrcům poslali čtyři miliony

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám