Hlavní obsah

Čtveřice studentů vymyslela herní konzoli pro střelnice, vyrábí ji jejich start-up

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Ještě více napětí si užijí hráči na airsoftových, paintballových a laserových střelnicích díky speciální herní konzoli, kterou pro ně vyvinula čtveřice kluků z brněnské techniky. Umožňuje totiž změnit hru tak, že při ní nejde jen o souboj dvou týmů, ale také o plnění náročných úkolů.

Foto: archiv Duncal Technologies

Hráč se pohybuje po airsoftové střelnici – bitevním poli – s nově vyvinutou konzolí (krabička oranžové barvy). Ve hře představuje konzole bombu, kterou musí umístit na správné místo. Další tým ji bude deaktivovat.

Článek

Budoucí inženýři Samo, Jindra, Ondra a Adam chtěli jen udělat střílečky akčnější. Výsledkem je jejich start-upová firma Duncal Technologies. Konzoli, která je po technické stránce unikátem, již testují na střelnicích.

Snažíme se převést prvky ze světa počítačových her do reálného světa.
Samuel Lipták, student VUT Brno, start-up Duncal Technologies

Zatímco všichni čtyři studují na fakultě strojního inženýrství brněnského Vysokého učení technického (VUT), současně s tím vylepšují svoje zařízení tak, aby jej mohli začít do dvou měsíců pronajímat či prodávat majitelům střelnic.

Svět videostříleček v realitě

„V podstatě se snažíme převést prvky ze světa počítačových her do reálného světa. Hráč již nebude plnit akční úkoly spojené se střelbou jen na monitoru svého počítače, ale s partou přátel i přímo v terénu,“ řekl Novinkám za vývojářský tým Samuel Lipták. Bez obalu přiznává, že některé herní prvky jsou inspirovány slavnou videoherní střílečkou Counter-Strike.

Banky cílí na hráče počítačových her

Finance

S myšlenkou na to, že coby nadšený milovník airsoftu vytvoří konzoli, si pohrával léta, ale byl na to sám. Až jednou při obědě v menze se svěřil s plány třem přátelům. Záhy se z nich stali byznysoví parťáci. Od loňského léta navrhli, vyrobili, otestovali a vyladili novou herní konzoli, která nemá v oblasti airsoftu obdoby. Podobná zařízení sice existovala, ale šlo o podomácku vyrobené a často poruchové věci. Nová herní konzole je navržená pro náročné.

„Děláme zařízení vytvořené přímo pro akční sport, proto si zakládáme na tom, aby bylo velmi kvalitní jak co do funkce, tak i výdrže,“ uvedl student biomechaniky a další člen týmu Duncal Technologies Jindřich Šafran. Konzole je bezdrátová s dosahem do zhruba kilometru.

Hra „na bombu“

Umožňuje hru „na bombu“. Při začátku hry se konzole, která má podobu modré či oranžové krabičky, aktivuje. Jeden z týmů, čelící útoku druhého, ji následně musí odnést na předem určené místo a aktivovat ji. Tím začíná odpočet druhému týmu. Jeho úkolem je vytlačit z oblasti nepřátelskou první skupinu, konzoli-bombu najít a v časovém limitu deaktivovat.

Kromě toho bude již brzy hotová další modifikace, tedy hra „dominátor“. S pomocí konzolí musí při ní mezi sebou zápolící týmy ovládnout určenou část střelnice-bojiště. Vývojáři předpokládají, že tyto modifikace budou neustále upgradováním doplňovat. Jejich zákazníky mohou být především střelnice, které si pořídí jejich konzoli a nabídnou ji na vyžití hráčům.

Počítačové hry mozku prospívají, tvrdí studie z USA

Hry a herní systémy

Příběh start-upu Duncal Technologies je i hezkým příkladem toho, že chodit do školy se při rozvíjení vlastního byznysu vyplatí. Studenti potřebovali poradit s managementem, neformální konzultace s docentem Robertem Zichem z Fakulty podnikatelské VUT u kávy skončila tím, že projekt záhy prezentovali jeho studentům, a společně pak hledali způsob, jak mu pomoci.

Největší radost mají mladí vývojáři z „neukázněných“ hráčů. „Při posledním testování nám kamarádi konzoli nechtěli vrátit, aby s ní mohli hrát dál,“ dodal s úsměvem Lipták.

Mistři v CNC obrábění z brněnské techniky pilují formu na světový šampionát

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám