Hlavní obsah

Brýle pro virtuální realitu od HTC dorazily do Česka. Ceny začínají na 24 000 Kč

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na tuzemském trhu se začaly oficiálně prodávat nové brýle pro virtuální realitu od společnosti HTC. Ceny modelu Vive startují na hranici 24 000 korun. Vyplývá to z informací nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.

BEZ KOMENTÁŘE: Virtuální helma Vive od HTCVideo: HTC Vive

 
Článek

HTC Vive nabízí v současnosti jen pár prodejců, přičemž nejlevněji je možné podle Zboží.cz novinku sehnat za baťovských 23 990 Kč. Je však nutné podotknout, že u prodejců nabízejících takto nízké ceny není novinka v současnosti skladem.

Častěji se tak případní zájemci setkají s nabídkami okolo 26 000 Kč. To je koneckonců i cena doporučená výrobcem.

Foto: archív výrobce

HTC Vive

Očekává se, že o brýle od HTC bude velký zájem. V březnu, kdy odstartovaly v zahraničí předobjednávky, byl totiž zájem tak vysoký, že se 15 000 kusů vyprodalo za pouhých deset minut. [celá zpráva]

Headset HTC Vive připomíná na první pohled lyžařskou helmu, jejíž hledí je však neprůhledné. V něm jsou umístěny dva displeje s rozlišením 1200x1080 obrazových bodů, z nichž každý promítá video pro jedno oko. Obraz se přitom dokáže obnovit až 90krát za sekundu, což jistě ocení právě herní nadšenci v akčních střílečkách.

Foto: archív výrobce

HTC Vive

Aby bylo zařízení schopno zachytit detailně pohyby hlavy, je vybaveno desítkami různých senzorů. Nejrůznější akcelerometry i gyroskopy dokážou podle výrobce určit polohu ve všech směrech s přesností na desetinu stupně.

Součástí setu jsou i dva bezdrátové ovladače s vibrační odezvou, s dvoukrokovými tlačítky a čelně mířící kamera promítající realitu do virtuálního světa.

Foto: archív výrobce

Jeden z ovladačů, které byly vyvinuty speciálně pro helmu HTC Vive.

Brýle pro virtuální realitu? Rozdíly v cenách jsou propastné

Nabídka brýlí pro virtuální realitu je na tuzemském trhu poměrně rozmanitá. Rozdíly v cenách jednotlivých modelů jsou však propastné, ty nejlevnější modely stojí pár stovek. Za sofistikovanější modely si ale výrobci naúčtují klidně i dvěstěkrát více. [celá zpráva]

„Základní VR brýle, papírové či kartonové, se dají pořídit v řádu stovek korun. Plastové s lepším zpracováním a ovladači pak za několik tisíc korun. Ty nejkvalitnější, připojené na stolní PC, stojí kolem 20 tisíc korun,“ přiblížil marketingový ředitel Alzy Karel Kučera.

Výrobci přitom sázejí na to, že podobné systémy budou lákat v první řadě náruživé hráče. „Virtuální realita je nejzajímavější zejména v herním odvětví. I proto, že s doplňky začínají být kompatibilní televize a telefony,“ uvedl Milan Šmíd, manažer služby Zboží.cz.

Neustále rostoucí zájem ze strany zákazníků je podle obchodníků patrný. „Zájem o brýle pro virtuální realitu od začátku roku s každým měsícem roste přibližně o 20 %,“ konstatoval Tomáš Pilský, obchodní ředitel CZC.cz.

Podle mluvčí Mall.cz Michaly Gregorové virtuální realita zatím ještě neoslovila masy. „Zájem o brýle pro VR roste, nicméně je to stále rozvíjející kategorie (roste z nuly) a zatím vidíme zájem hlavně u nadšenců do nových technologií. Předpokládáme nicméně, že je to budoucí prodejní hit,“ doplnila.

„Na fenomén virtuální reality reagují také tvůrci her, aplikací a obsahu obecně, očekáváme proto, že zájem o tato zařízení bude v průběhu roku jenom sílit. Již dnes je známo několik her, které budou virtuální realitu podporovat, jmenovitě například závodní titul Gran Turismo Sport nebo hororová adventura Until Dawn,” uzavřel Pilský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám