Hlavní obsah

Za pár stovek i za desetitisíce. Rozdíly v cenách virtuálních brýlí jsou propastné

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nabídka brýlí pro virtuální realitu je na tuzemském trhu poměrně rozmanitá. Rozdíly v cenách jednotlivých modelů jsou však propastné, ty nejlevnější modely stojí pár stovek. Za sofistikovanější modely si ale výrobci naúčtují klidně i dvěstěkrát více.

Foto: archív výrobce

Kartonové brýle, které spolupracují s chytrým telefonem, bývají tou nejlevnější vstupenkou do světa virtuální reality.

Článek

Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam, se dají aktuálně nejlevnější brýle pro virtuální realitu pořídit za 139 Kč. Naopak za nejpokročilejší model musí zákazníci zaplatit více než dvacet tisíc korun.

Ceny to však nejsou konečné, protože data do virtuálních helem musí posílat buď chytré telefony, nebo v případě sofistikovanějších modelů poměrně výkonné herní sestavy. Ty mohou přitom uživatele stát ještě daleko více než samotný headset.

„Základní VR brýle, papírové či kartonové, se dají pořídit v řádu stovek korun. Plastové s lepším zpracováním a ovladači pak za několik tisíc korun. Ty nejkvalitnější, připojené na stolní PC, stojí kolem 20 tisíc korun,“ přiblížil marketingový ředitel Alzy Karel Kučera.

Foto: archív výrobce

Chytré brýle HTC Vive

Lákají hlavně hráče

Výrobci přitom sázejí na to, že podobné systémy budou lákat v první řadě náruživé hráče. „Virtuální realita je nejzajímavější zejména v herním odvětví. I proto, že s doplňky začínají být kompatibilní televize a telefony,“ uvedl Milan Šmíd, manažer služby Zboží.cz.

„Buďme upřímní, hrát na počítači hru ve virtuální realitě, to je sen každého hráče,“ doplnil Šmíd.

Neustále rostoucí zájem ze strany zákazníků je podle obchodníků patrný. „Zájem o brýle pro virtuální realitu od začátku roku s každým měsícem roste přibližně o 20 %,“ konstatoval Tomáš Pilský, obchodní ředitel CZC.cz.

Podle mluvčí Mall.cz Michaly Gregorové virtuální realita zatím ještě neoslovila masy. „Zájem o brýle pro VR roste, nicméně je to stále rozvíjející kategorie (roste z nuly) a zatím vidíme zájem hlavně u nadšenců do nových technologií. Předpokládáme nicméně, že je to budoucí prodejní hit,“ doplnila.

Chystají se vyspělejší modely

K tomu by měly v dohledné době přispět nové modely. „Přinést na trh vlastní brýle pro virtuální realitu se v průběhu roku chystá řada velkých výrobců. Na rozdíl od většiny aktuálně dostupných produktů, které pro svůj chod potřebují smartphone vybavený gyroskopem a akcelerometrem, se v druhé polovině roku můžeme těšit na řadu pokročilejších řešení, která se připojují k počítači nebo herní konzoli,“ podotkl Pilský.

„Na fenomén virtuální reality reagují také tvůrci her, aplikací a obsahu obecně, očekáváme proto, že zájem o tato zařízení bude v průběhu roku jenom sílit. Již dnes je známo několik her, které budou virtuální realitu podporovat, jmenovitě například závodní titul Gran Turismo Sport nebo hororová adventura Until Dawn,” doplnil obchodní ředitel CZC.cz.

Podle něj ty nejlevnější brýle slouží primárně pro sledování 360° videí a obecně pro konzumaci zábavního obsahu. Pro hry jsou určeny vyspělejší systémy jako Oculus Rift, PlayStation VR nebo HTC Vive.

BEZ KOMENTÁŘE: Virtuální headset PlayStation VRVideo: archív výrobce

Hitem budou i kamery

Nejsou to přitom jenom headsety pro virtuální realitu, které mají přivést uživatele do světa virtuální reality. Obchodníci budou lákat i na 360° kamery, jež umožní natáčení videí pro systémy virtuální reality. „360° kamery budou jedním z dalších hitů. V Alze už je nyní na cestě sférická kamera ALLie Cam nebo 360fly Panoramic a předobjednávky se přijímají např. na prostorovou kameru Samsung Gear 360,“ konstatoval Kučera.

S 360° kamerami je to přitom stejné jako s headsety pro virtuální realitu, rozdíly v cenách jsou propastné. Základní modely stojí zpravidla pár tisíc korun, sofistikovanější modely klidně i desetitisíce.

Podle odhadů analytiků je svět virtuální reality poměrně výhodný byznys. Příjmy v této oblasti trhu se v roce 2016 odhadují na 540 miliónů dolarů, tedy více než 13 miliard korun. To představuje nárůst o 440 procent ve srovnání s loňským rokem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám