Hlavní obsah

Apple odstartoval novou kapitolu. Brýle Vision Pro jsou venku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek se začaly oficiálně prodávat nové brýle pro rozšířenou realitu od společnosti Apple, byť zatím jen v USA. Americký technologický gigant s nimi startuje úplně novou kapitolu podnikání, neboť jde o první zcela nový produkt od roku 2015, kdy se začaly prodávat první chytré hodinky Apple Watch.

Představení brýlí pro rozšířenou realitu Apple Vision ProVideo: archiv výrobce

 
Článek

Očekávání kladného přijetí brýlí Vision Pro na trhu jsou velmi vysoká, a to navzdory poměrně ambiciózní cenovce. Ta byla v USA nastavena na 3499 dolarů, v přepočtu podle aktuálního kurzu 80 780 Kč.

V minulosti přinesla na trh brýle pro rozšířenou realitu již celá řada konkurenčních výrobců, například americký Microsoft. Žádný zásadní průlom na trhu ale s dříve odhalenými modely nenastal. Apple je nicméně pověstný tím, že je schopen pod vlastní taktovkou udělat z již existujících produktů doslova fenomén.

Stejné to bylo s iPhonem, který přišel v době, kdy už dávno chytré telefony s operačním systémem existovaly. Přesto se mu podařilo zabodovat, v globálním měřítku jsou nyní smartphony s logem nakousnutého jablka ty nejprodávanější.

Nové iPhony 15 zabraly, Apple zvýšil zisk i tržby

Mobil

Sofistikované funkce

A stejnou revoluci na trhu chce nyní Apple způsobit s brýlemi Vision Pro. „Nová éra prostorových počítačů přichází,“ prohlásil šéf Applu Tim Cook.

Brýle mají řadu sofistikovaných senzorů – ovládat je můžete rukama, hlasem, a dokonce i pohledem. Při demonstraci dovedností nových brýlí bylo vidět, jak se jejich majitel jen podívá na ikonu a ona se zvýrazní.

Stejně tak ale můžete s obrazem před sebou pracovat pomocí gest vlastních rukou, zabudované kamery je snímají a přenášejí celou interakci do virtuálního světa.

Apple navíc systém brýlí propojil s celým svým ekosystémem. Brýle Apple Vision Pro tak spolupracují s Macem, iPhonem, iPadem, iCloudem či Apple Watch. Místo toho, abyste se dívali na malý displej svého zařízení, necháte zářit klidně několik virtuálních obrazovek přímo před sebou.

I to totiž novinka umí, v podstatě vytvoří celou virtuální kancelář. Psát můžete na virtuální klávesnici nebo používat reálné periferie – bluetooth klávesnici, myš a touchpad.

A problém není ani zhmotnit přímo ve vašem obýváku obří kino, ve kterém budete sledovat své oblíbené seriály nebo nový film. Podporovány jsou i hovory přes FaceTime. Apple totiž tvrdí, že nové brýle budou vhodné nejen pro použití doma, ale také na cestách.

Virtuální vs. rozšířená realita

Pojmy virtuální a rozšířená realita jsou velmi často zaměňovány, přitom ale obě technologie pracují na odlišných principech.

Brýle pro virtuální realitu se snaží uživatele vtáhnout do simulovaného světa a jeho smysly zcela odříznout od toho skutečného. Oči tak zpravidla zcela zakrývá displej a na uších jsou umístěna sluchátka, která jsou velmi často součástí celého systému.

Systémy rozšířené reality většinou vypadají jako obyčejné brýle, přes které může uživatel vidět vše, co se děje okolo něho. Speciální displeje nebo kamery pak jen dokreslují virtuální předměty do skutečného prostoru. Vlastně tedy propojují virtuální svět s tím skutečným.

Kdy se dočká zbytek světa?

Nabízí se otázka, kdy se brýle Vision Pro začnou prodávat v dalších částech světa. V pátek totiž oficiálně odstartoval prodej pouze v USA. Apple však zatím na tuto otázku oficiálně neodpověděl.

Server Medium tvrdí, že je to kvůli tomu, že uvádění bude až nezvykle pomalé. Uživatelé ve Velké Británii a Kanadě by se měli dočkat příchodu novinky až koncem roku 2024. Evropané – a tedy i Češi – si budou muset prý počkat až do začátku roku 2025. Jako první by se přitom měly v příštím roce brýle objevit v Německu a Francii.

Je ale vcelku možné, že v tomto roce přijde již nějaká další generace brýlí od Applu, a tedy že se ta první vlastně ani v tuzemsku nabízet nebude. Pokud by se tak ale přece jen stalo, uživatelé v Česku musí počítat s vyšší cenovkou – po přičtení DPH se bude pohybovat patrně nad hranicí 90 000 Kč.

Bude to dlouhé čekání. Brýle Vision Pro dorazí do Evropy nejspíše až příští rok

Hardware

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám