Hlavní obsah

Nové iPhony 15 zabraly, Apple zvýšil zisk i tržby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cupertino

Americký technologický gigant Apple v prvním finančním čtvrtletí zvýšil čistý zisk meziročně o 13 procent na 33,9 miliardy dolarů (zhruba 775 miliard Kč). Tržby se zvýšily o dvě procenta na 119,6 miliardy dolarů. Zaznamenaly tak první nárůst za posledních pět čtvrtletí, a to zejména díky vyšším tržbám z prodeje nových iPhonů.

Představení chytrých telefonů Apple iPhone 15 a 15 PlusVideo: archiv výrobce

 
Článek

Celkové tržby a zisk překonaly očekávání analytiků, za odhady však zaostaly příjmy podniku v Číně. Akcie Applu tak po zveřejnění výsledků ztrácely zhruba procento.

Tržby z prodeje telefonů iPhone se v prvním finančním čtvrtletí, které skončilo 30. prosince, zvýšily o šest procent na 69,7 miliardy dolarů z 65,8 miliardy dolarů před rokem.

Představení chytrých telefonů Apple iPhone 15 Pro a 15 Pro MaxVideo: archiv výrobce

Apple si oblíbil Česko, upoutávku na iPhone 15 natáčel v Praze

Mobil

„U iPhonů jsme měli obzvlášť silný růst na rozvíjejících se trzích mimo Čínu,“ řekl agentuře Reuters šéf společnosti Apple Tim Cook. Dodal, že Čína zůstává nejkonkurenčnějším trhem s chytrými telefony na světě.

Základní iPhony 15 a 15 Plus se v tuzemských obchodech nabízejí od 23 990 Kč, respektive 26 990 Kč. Ve srovnání s tím cena iPhonu 15 Pro startuje na 29 990 Kč, v případě iPhonu 15 Pro Max na 35 990 Kč. Ceny jsou u všech čtyř modelů nižší než loni.

Foto: archiv výrobce

Apple iPhone 15 a 15 Plus

Foto: archiv výrobce

Apple iPhone 15

Analytici mírní nadšení

Analytici však nadšení z hospodářských výsledků mírní. „Společnost Apple po čtyřech čtvrtletích poklesu opět dosáhla růstu tržeb a prodeje iPhonů byly také silnější, než se očekávalo, přičemž dosáhly necelých 70 miliard dolarů,“ reagoval analytik společnosti eToro Josh Gilbert.

„Tuto dobrou zprávu však zastínil propad tržeb z Číny a určité oslabení v segmentu služeb. Panují obavy, že v Číně, která je pro Apple jedním z nejdůležitějších regionů na světě, se konkurence neustále vyostřuje, a proto by tento propad prodejů nemusel být jednorázovou záležitostí. Kromě toho služby, které jsou jednou z nejlepších oblastí společnosti Apple, budou pro investory důvodem k obavám, protože nesplnily očekávání,“ doplnil Gilbert.

Podobný názor má také analytik XTB Tomáš Cverna: „Apple mírně překonal odhady trhu v tržbách i v čistém zisku. Tržby společnosti pramenící z Číny sice mezičtvrtletně vzrostly o třetinu, nicméně meziročně klesly na 20,8 miliardy USD, což bylo významně pod odhady trhu. Výsledky Applu hodnotím jako smíšené.“

Foto: archiv výrobce

Apple iPhone 15 Pro a 15 Pro Max

Foto: archiv výrobce

Apple iPhone 15 Pro

Co umějí nové iPhony 15?

Základ nabídky nově tvoří iPhony 15 a 15 Plus s 6,1palcovým, resp. 6,7palcovým displejem. Po vzoru loňských prémiových modelů mají dynamický ostrůvek místo výřezu displeje pro fotoaparát a další senzory.

Apple u těchto modelů velmi zapracoval na kvalitě fotoaparátů, i základní iPhony tak nově mají dvojnásobný optický zoom. Hlavní senzor na zadní straně se přitom pochlubí také vyšším rozlišením, které činí 48 MPx.

Pokročilejší iPhony 15 Pro a 15 Pro Max mají stejné úhlopříčky, tedy 6,1 a 6,7 palce. Jejich tělo však bylo vytvořeno z titanové slitiny. Apple je vybavil ještě výkonnějšími čipy Apple A17 Pro, které představují údajně to nejvýkonnější v mobilním světě. Výkon je tedy logicky vyšší než u základních patnáctek.

Vylepšená grafika zase osloví hráče, nabízí hardwarovou podporu ray tracingu. V praxi jsou tak oba telefony schopny reálnějšího vykreslování světel, stínů a odrazů v jednotlivých scénách hry. To je funkce, kterou se chlubí například i herní laptopy.

Na zadní straně jsou hned tři fotoaparáty. Největší novinkou je použití nového zoom objektivu, který zvládá až pětinásobné přiblížení. Předchozí iPhony 14 Pro nabídly pouze trojnásobný zoom. Hlavní senzor se pyšní rozlišením 48 MPx, sekunduje mu zmiňovaný 12MPx teleobjektiv a 12MPx širokoúhlý fotoaparát.

Všechny modely jsou navíc nově vybaveny USB-C konektorem.

Foto: archiv výrobce

Apple iPhone 15 Pro Max a 15 Pro

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 15 a 15 Plus

KVÍZ: Co všechno doopravdy víte o iPhonech?

Mobil

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám