Hlavní obsah

Hackerských útoků dramaticky přibylo

Aktualizováno

Vysoko nad průměr se v říjnu dostal počet kybernetických útoků cílených na české cíle. Celkem bylo zaznamenáno 20 incidentů, což je nejvyšší hodnota od letošního dubna. Vyplývá to z informací Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), které byly zveřejněny v úterý.

Foto: Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Největší podíl na nárůstu mají DDoS útoky z minulých týdnů, jejichž počet vzrostl prakticky na hodnotu za začátku války na Ukrajině. Těmto kybernetickým nájezdům čelily stránky vlády i počítačové systémy tuzemských operátorů.

„Část útoků typu DDoS byla vedena ze strany hacktivistické skupiny Anonymous Russia, která své útoky deklarovala na síti Telegram,“ uvedli bezpečnostní experti z NÚKIB.

Anonymous je mezinárodní skupina hackerů bez pevné organizační struktury. Aktivisté se většinou zapojují do ad hoc „operací“ různého druhu. Známá je především díky útokům na firmy, které vypověděly spolupráci kontroverznímu portálu WikiLeaks. Mezi terči hackerů byla například firma MasterCard.

Ruská odnož se od začátku válečného konfliktu na Ukrajině staví na stranu Moskvy a podniká útoky na cíle po celém světě, které ruskou agresi odsuzují.

Web české vlády čelí masivním hackerským útokům

Bezpečnost

„Poprvé od května došlo k incidentu, který byl klasifikován jako velmi významný. Jednalo se o útok na dostupnost telekomunikačních služeb. V říjnu jasně převažovaly incidenty, které hlásily povinné osoby. Nejčastější obětí byly subjekty z veřejné správy a sektoru dopravy, které se podílí na polovině všech incidentů,“ konstatovali pracovníci úřadu.

Podle zprávy NÚKIB byly v uplynulém měsíci nejčastěji používané techniky Network Flood a Reflection Amplification. „Tyto techniky jsou úzce spojeny s DDoS útoky, kterým subjekty v ČR ve zvýšené míře čelí. DDoS útoky a jejich zvýšené riziko jsou pak také trendem, na nějž jsme se tento měsíc zaměřili,“ uzavřeli bezpečnostní experti.

Co je DDoS

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám