Hlavní obsah

Počet hackerských útoků na české firmy v září klesl

Praha

Počet i objem hackerských DDoS útoků na české firmy v září třetí měsíc v řadě poklesl. Hodnoty se ustálily na výši obvyklé před zahájením války na Ukrajině. Čísla jsou tak několikrát menší než rekordní maxima v březnu po vypuknutí konfliktu. Vyplývá to z pravidelné měsíční analýzy statistik provozu služeb FlowGuard české společnosti ComSource, která se zaměřuje na kyberbezpečnost a síťovou infrastrukturu.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Útočníci, kteří napadají servery provozující služby či internetové stránky, podle ComSource hledají úplně nové cesty svých DDoS útoků a začali využívat méně obvyklé internetové protokoly. Obvykle totiž nejsou tak dobře zabezpečené.

„DDoS útoky se týkají úplně všech firem a institucí a budou tu bezpochyby neustále. Jako vše ostatní se ale postupně vyvíjí a útočníci hledají stále nové cesty. Trendem poslední doby je zranitelnost méně obvyklých internetových protokolů. Pokud útočník zjistí, že ty tradiční nejvíce používané cesty jsou dobře chráněny, tak zahltí nadměrným provozem všechny možné další protokoly, a tím se mu podaří dosáhnout úspěšného útoku,“ uvedl Michal Štusák z ComSource.

Podle přehledu DDoS útoků zachycených službami FlowGuard společnosti ComSource v září dosáhl počet zemí, ze kterých na firmy a instituce v České republice útoky mířily, hodnoty 187. Žebříčku intenzity útoků už třetí měsíc po sobě kraluje Asie, předtím dlouhodobě vedla Evropa. Asie je první i v pořadí podle nejčastějšího zdroje útoků.

Nejvíc DDoS útoků na Česko pocházelo z Ruska

Bezpečnost

Co je DDoS

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Reklama

Související články

DDoS útoky jsou v Česku na ústupu

Po dvou měsících intenzivních útoků typu DDOS (Distributed Denial of Service) na české firmy byl v květnu zaznamenán jejich pokles. Uskutečnilo se jich zhruba...

Výběr článků

Načítám