Hlavní obsah

Google dostal v Rusku další miliardovou pokutu. Kvůli válce na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský soud vynesl rozsudek, ve kterém nařídil americké internetové společnosti Google zaplatit pokutu ve výši 4,6 miliardy rublů, což odpovídá přibližně 1,14 miliardy českých korun. Důvodem pro tento trest bylo, že Google podle ruských úřadů neodstranil určité informace, které byly považovány za falešné a týkaly se konfliktu na Ukrajině. Není to poprvé, co americký internetový gigant dostal v Rusku pokutu.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Google se provinil tím, že neodstranil určitá videa týkající se „lživých informací o průběhu konfliktu na Ukrajině a také nelegálního průniku do střežených objektů, což může ohrozit zdraví a životy jednotlivců“.

Kreml totiž i téměř dva roky po vypuknutí války na Ukrajině tvrdí, že v této zemi provádí „speciální vojenskou operaci“. Cílem této operace je podle oficiálních ruských zdrojů „ochránit ruskojazyčné obyvatelstvo na Ukrajině a reagovat na bezpečnostní hrozby, které představuje Kyjev“.

Ruské úřady již v minulosti Googlu vyměřily několik pokut v celkové výši několika desítek miliard rublů. Vše vyvrcholilo tím, že Google vyhlásil vloni v červenci v zemi bankrot. Zástupci firmy to zdůvodnili tím, že ruské úřady obstavily její bankovní účet, čímž jí znemožnily provádět veškeré platby. Google ale i přesto dostává v zemi, která napadla Ukrajinu, další a další pokuty.

Jedna pokuta za druhou. Moskva chce po Googlu další miliony

Internet a PC

Spor gradoval

Moskva a Google byly v dlouhodobém sporu. Roskomnadzor americké firmě vyměřoval opakovaně milionové pokuty za obsah, který je v zemi považován za nelegální. Pokuty padaly ještě předtím, než ruská armáda 24. února loňského roku napadla sousední Ukrajinu.

S invazí na Ukrajinu ale celý spor ještě vygradoval. Google totiž zablokoval v souvislosti s válkou na Ukrajině na videoplatformě YouTube ruská média financovaná státem.

Zkraje loňského dubna pak Roskomnadzor rozhodl o tom, že Google nesmí v zemi inzerovat své služby. Obvinil také platformu YouTube, kterou Google vlastní, že porušuje zákon, když záměrně zveřejňuje údajně zkreslené informace o „vojenské operaci“ na Ukrajině, a diskredituje tím ruskou armádu.

Následně byl zablokován i zpravodajský agregátor Google News (Zprávy Google). Ten se do hledáčku cenzurního úřadu dostal poté, co přestal zobrazovat zprávy televize RT, dříve známé jako Russia Today, zpravodajského serveru Sputnik nebo ruské tiskové agentury TASS.

Rusko pokutovalo Reddit i Wikipedii. Kvůli válce na Ukrajině

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám