Hlavní obsah

BBC: Rusko zneužívá TikTok k šíření dezinformací o Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská propaganda využívá tisíce falešných účtů na síti TikTok k šíření své propagandy a očerňování ukrajinských špiček, uvedla ve čtvrtek na základě vlastních zjištění stanice BBC. Mnohdy se k tomu používá i umělá inteligence.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo firmy TikTok

Článek

Od ruské invaze na Ukrajině se objevilo na TikToku mnoho videí se lživými tvrzeními, jak si vysocí ukrajinští představitelé koupili na západě vily nebo luxusní auta. V září se jejich obětí stal i tehdejší ukrajinský ministr obrany Olexij Reznikov a jeho dcera Anastasia Šteinhauzová

Když byla na dovolené, volal jí její muž a řekl: „Nyní jsi získala vilu v Madridu.“ Současně jí poslal link na video na TikToku se záběry na dům, kde syntetický hlas říkal, že si koupila dům v Madridu. Pustila to z hlavy, ale další den se objevilo podobné video, luxusní vilu si však tentokrát koupila v Cannes na francouzské Riviéře. Vila za sedm milionů eur měla mít nejen bazén, ale také sedm ložnic a výtah.

Reznikovova dcera, která pracuje jako producentka dokumentárních filmů, BBC řekla, že nevlastní nejen nemovitosti ve Španělsku nebo ve Francii, ale ani nikde jinde mimo Ukrajinu. BBC zjistila, že záběry obou domů jsou z místních stránek realitních firem a jsou stále na prodej.

Milionová kampaň vnitra se rozjela, web proti lžím ale negarantuje pravdu

Internet a PC

Stovky podvržených dehonestujících videí

BBC pak přímo na TikToku vystopovala stovky podobných videí, které podobným způsobem útočily na desítky ukrajinských představitelů, kromě Reznikova také na prezidenta Volodymyra Zelenského. Vykreslovala je jako lidi posedlé mamonem, kteří se nestarají o běžné Ukrajince a o válku. Neobsahovala přímé útoky nebo obvinění, ale většinou tvrzení, že si vysocí ukrajinští představitelé koupili v době války luxusní zboží, což se ukázalo jako pustá lež.

Steinhauzová je přesvědčena, že kampaň měla dopad na kariéru jejího otce, který byl v září vystřídán na postu ministra obrany: „Jedno video by nemělo žádný dopad, ale když se jich objeví pět na různých místech ve světě i v rodné zemi, zafungují.“

Reznikov ztratil post kvůli korupčním skandálům na ministerstvu obrany, které se týkaly nákupu předraženého vojenského vybavení a také zajišťování papírů umožňujících se vyhnout povolávacímu rozkazu.

Z TikToku tyto lži přebíraly i sporné weby jako eprimefeed, který psal o tom, jak si ministr obrany koupil za sedm milionů eur vilu v Cannes jako svatební dar pro svou dceru Anastasii. Zelenskyj si prý koupil vilu s bazénem v Izraeli a má nemovitosti v Londýně a dalších světových metropolích. Článek ještě spojil s dalším nevyzdrojovaným tvrzením, že dezertovalo 16 000 ukrajinských vojáků.

Falešné profily

Falešné účty dokonce využívaly ukradené profilové obrázky hvězd, jako jsou Scarlett Johanssonová, Emma Watsonová nebo Colin Farrell. Někdy zase mělo více profilů stejnou profilovou fotku.

Až na výjimky každý profil zveřejnil jen jedno video, což je taktika jak se vyhnout detekci kontrolních systémů.

Aktivita byla zřejmě koordinovaná, protože některá videa byla zveřejněna na různých účtech ve stejný den a obsahovala velmi podobné informace.

Propaganda z Ruska

BBC se podařilo zjistit, že s vysokou pravděpodobností stopy vedou do Ruska, ve videích a textech se objevovaly chyby typické pro lidi mluvící rusky, nebo s obraty používanými jen v ruštině. Mnoho z videí bylo spojeno s  webovou stránkou, kterou společnost Meta už dříve odhalila jako součást sítě napojené na Rusko, která se vydávala za západní zpravodajské stránky.

BBC s fakty seznámila TikTok, jehož mluvčí uvedl: „Neustále neúnavně stíháme ty, kteří se pokoušejí ovlivnit komunitu podvodným jednáním a v rámci vyšetřování iniciovaném TikTokem, ke kterému přispěla BBC jsme zastavili skrytou vlivovou operaci s kořeny v Rusku.“

TikTok zrušil 12 000 falešných profilů, které pocházely z Ruska, a to včetně 800 objevených BBC.

TikTok dodal, že pokračuje ve vyšetřování, kdo za sítí stojí, a našel videa i v angličtině a italštině. I tak se ale koncem listopadu objevila podobná videa vztahující se k současným událostem.

Vláda nedostatečně bojuje s dezinformacemi, míní téměř dvě třetiny Čechů

Bezpečnost

Reklama

Výběr článků

Načítám