Hlavní obsah

Rusové bez důkazů drželi muže 10 měsíců ve vazbě, falešně jej obvinila umělá inteligence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alexander Cvetkov byl letos v únoru zatčen a obviněn z vražd na základě úsudku umělé inteligence. Ve vazbě strávil deset měsíců, přestože celá řada důkazů hovořila v jeho prospěch. Minulý týden byl propuštěn na svobodu, ale obvinění proti němu zatím stažena nebyla.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ruský hydrolog Alexander Cvetkov se letos v únoru vracel ze služební cesty, ale krátce po vystoupení z letadla jej přímo na letišti zatkla policie. Byl obviněn ze čtyř dvacet let starých vražd a od té doby až do minulého týdne pobýval ve vyšetřovací vazbě.

Impulsem k jeho zatčení byla skutečnost, že umělá inteligence zjistila, že Cvetkovův obličej se na 55 procent podobá nákresu údajného skutečného vraha, který ruská policie při vyšetřování vyhotovila na základě svědeckých výpovědí.

Vraždy měl spáchat společně s komplicem, jehož ruští policisté také dopadli a který jejich verzi potvrdil. Vzhledem k tomu, co vypověděl, však podle všeho šlo o naprosto cizího člověka, jenž například tvrdil, že s Cvetkovem v té době žili jako bezdomovci, oba hodně pili a kouřili a popsal například také jeho tetování na ruce.

Problém však spočívá v tom, že podle členů své rodiny Cvetkov žádné tetování nemá, kvůli problémům s plícemi v životě nevykouřil ani jednu cigaretu a na ulici nikdy nežil. Policie však všechny tyto nesrovnalosti ignorovala, stejně jako tvrzení jeho zaměstnavatele i kolegů, že v době vražd byl vědec stovky kilometrů daleko od míst činu.

Případ vzbudil značnou pozornost veřejnosti i lidskoprávních organizací a na základě jejich nátlaku moskevský soud minulý týden propustil Cvetkova z vazby, ale nezprostil jej žádných obvinění.

Do Cvetkovovy kauzy se údajně vložil i ruský prezident Vladimir Putin, jenž podle agentury Tass řekl, že „umělá inteligence je složité téma“, a pokud selhala, je podle něj nutné celý případ řádně prošetřit a vyvodit z toho patřičné závěry. Ostatně sám Putin má s umělou inteligencí čerstvou zkušenost, když se jej před pár dny v živém vysílání jeho digitální dvojník zeptal, jak je to s jeho živými dvojníky.

Italové propustili na svobodu vraha, protože je příliš tlustý

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám