Hlavní obsah

Blokujte weby Rusům, burcují čeští programátoři. Nástroj vytvořili pro celý svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští weboví tvůrci zareagovali na ruskou agresi vůči Ukrajině. V noci na pátek zveřejnili skript, který mohou využít všichni správci internetových stránek ke snadnému blokování svých webů pro ruské uživatele. Novinkám to potvrdil Miroslav Prosecký, jeden z iniciátorů tohoto internetového odboje.

Foto: repro web4ukrajina.cz

Tato hláška se zobrazí Rusům, když se pokusí přihlásit na web, který se zapojil do iniciativy web4ukrajina.cz.

Článek

„Nesouhlasíme s agresí Ruské federace vůči Ukrajině,“ stojí na stránkách web4ukrajina.cz a zároveň i na mezinárodní anglické verzi web4ukraine.org.

Skupina pěti webových tvůrců na stránkách zveřejnila jednoduchý skript, který je možné snadno zakomponovat do jakýchkoli webových stránek. „Díky úpravě zdrojového kódu bude na šest vteřin zablokován ruským uživatelům přístup na daný web, místo toho se jim zobrazí hláška o tom, že se požaduje zastavení ruské agrese vůči Ukrajině,“ řekl Novinkám Prosecký.

„Chtěli jsme, aby se to skutečně dotklo všech Rusů bez ohledu na to, kde žijí,“ doplnil jeden z iniciátorů s tím, že weby jsou po úpravě schopné rozeznat nejen to, odkud se daný člověk připojuje, ale také jakou má nastavenou klávesnici či jazyk operačního systému nebo prohlížeče.

Hackeři vyhlásili Rusku válku, vyřazují z provozu jeden cíl za druhým

Bezpečnost

Ve hře je úplná blokace

Nevyloučil ani, že v případě dalších útoků na Ukrajinu připraví nový skript s úplnou blokací ruských uživatelů. „V takovém případě by webové stránky nebyly zablokovány na šest sekund, ale úplně. Bude ale na samotných webmasterech, jak budou chtít ruské uživatele omezit,“ přiblížil budoucí plány Prosecký.

„Každý občan Ruska by si měl uvědomit a pocítit, jak neakceptovatelně jeho stát postupuje a že toto jednání odsuzujeme,“ doplnil Prosecký.

Projekt byl spuštěn ve čtvrtek okolo 21. hodiny, už nyní se ale do něj zapojilo deset webů a zablokováno – byť zatím jen na zmiňovaných šest sekund – byly vyšší desítky přístupů ruských uživatelů. Mezi weby, které se do projektu zapojily, patří videodoktor.cz a registrlekaru.cz.

První odveta v kyberprostoru. Blokace softwaru postihla v Rusku i banky

Software

Stopka od softwarových tvůrců

Ruská agrese vůči Ukrajině nenechala chladné ani tvůrce softwaru, anglická společnost INSYDIUM zablokovala všem ruským uživatelům bez předchozího varování licence na svůj software. Ten využívají především grafičtí designéři, ale jak upozornil finanz.ru také některé ruské banky.

Kvůli blokaci licencí si tak uživatelé na ruských diskuzních fórech a na účtech na sociálních sítích jednotlivých bank stěžovali na nefunkčnost směnárenských aplikací a na nemožnost vybrat si peníze. Ruské banky nicméně hromadně ve svých oficiálních prohlášeních ubezpečují, že nepozorují žádné problémy s prováděním zákaznických transakcí.

Tato hláška se od čtvrtka zobrazuje ruským uživatelům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám