Hlavní obsah

Dieta technologického sektoru nebere konce, PayPal propustí 2500 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San José

Technologický trh prochází již více než dva roky personální dietou, místa jsou rušena po tisících – v některých případech dokonce i po desítkách tisíc. A jak se zdá, personální čistka nebere konce. Agentura Bloomberg upozornila, že PayPal zruší 2500 míst, což odpovídá devíti procentům celkové pracovní síly této společnosti.

Foto: Thomas White, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Bloomberg se ve svém článku odvolává na interní komunikaci mezi vedením a zaměstnanci. Dopis, který obdrželi všichni pracovníci PayPalu tento týden v úterý, adresoval současný ředitel společnosti Alex Chriss. Ten mimochodem vede PayPal teprve od loňského září.

Zpráva určená zaměstnancům zdůrazňuje, že „PayPal se ocitá v době, kdy musí čelit nejen narůstající konkurenci od tech gigantů jako Apple a finančních platforem typu Zelle, ale také vyvíjet úsilí na zlepšení svého zisku a přizpůsobit se měnícím se hodnocením analytiků“.

Čistka v technologických firmách pokračuje, eBay zruší 1000 míst

Internet a PC

Chriss pracovníkům oznámil, že rozhodnutí o snížení počtu zaměstnanců bylo učiněno s ohledem na potřebu „přizpůsobit velikost“ firmy aktuálním tržním podmínkám. To zahrnuje nejen přímé škrty, ale i zastavení náboru nových pracovníků a rušení neobsazených pozic během celého roku.

Zpráva přichází v době, kdy PayPal, kdysi průkopník v oblasti on-line plateb, prochází značnou transformací. Firma už zkraje loňského roku propustila 2000 lidí.

Zemětřesení v technologickém sektoru

Server Layoffs.fyi uvádí, že v loňském roce bylo zrušeno více než 262 595 pracovních míst v technologickém sektoru. Právě tento web se specializuje na zaznamenávání informací o propouštění v technologických podnicích.

Přestože leden ještě ani neskončil, letos to je už 28 970 zrušených míst ve 104 technologických společnostech. Pro srovnání během celého roku 2022 bylo zrušeno 164 969 pracovních míst.

Například společnost Meta, která stojí za sociálními sítěmi Facebook a Instagram, propustila již předloni na podzim 11 000 lidí. Další kolečko propouštění, při kterém přišly o práci tisíce lidí, proběhlo na začátku loňského jara.

Nizozemský výrobce spotřební elektroniky a zdravotnického vybavení Philips na konci loňského ledna oznámil, že se chystá v nadcházejících dvou letech zrušit dalších 6000 pracovních míst. Přitom už předloni v říjnu tento podnik oznámil rozsáhlé propouštění, které se dotklo 4000 lidí.

Loni v lednu o masovém propouštění informovaly také další technologické firmy – evropská softwarová společnost SAP dala výpověď zhruba třem tisícům zaměstnanců, americký technologický gigant International Business Machines (IBM) pak propustil 3900 lidí.

Propouštět se rozhodly také společnosti Xiaomi, Twitter, HP a řada dalších.

Propouštění u Spotify nebere konce. O práci přijde dalších 1500 lidí

Internet a PC

Reklama

Související témata:
PayPal

Související články

LinkedIn propustí stovky lidí. Znovu

Už letos v květnu ohlásila sociální síť LinkedIn, která spadá pod americký Microsoft, zrušení stovky pracovních míst. Nepříliš optimistické hospodářské...

Výběr článků

Načítám