Hlavní obsah

Největší herní obchod má hořkou dohru. Microsoft propustí 1900 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Redmond

Společnost Microsoft pohltila loni v říjnu herní studio Activision Blizzard. Po pár měsících má ale největší herní obchod v hodnotě 69 miliard dolarů (1,57 bilionu Kč) hořkou dohru, americký softwarový gigant totiž oznámil masivní propouštění. A to i ve své vlastní herní divizi Xbox, o místo přijde celkem 1900 lidí.

Trailer ke hře Diablo IVVideo: archiv tvůrců

 
Článek

Škrty představují přibližně osm procent zaměstnanců herní divize Microsoftu. S odvoláním na interní zprávu, kterou zaměstnancům rozeslal přímo šéf herní divize, o tom informoval server The Verge.

Podle něj by se ale primárně propouštění mělo týkat zaměstnanců Activisionu, byť to Microsoft zatím oficiálně nepotvrdil.

Tahanice s regulátory

Microsoft oznámil plány na koupi herního studia už v lednu 2022. „Usilovně investujeme do prvotřídního obsahu, komunity a cloudu, abychom zahájili novou éru her, která staví hráče a tvůrce na první místo,“ prohlásil tehdy ke spojení obou gigantů šéf Microsoftu Satya Nadella.

Microsoft uzavřel herní obchod za 1,5 bilionu. Regulátoři ustoupili

Internet a PC

Sám patrně ani netušil, jak moc se celý obchod zkomplikuje a zdrží. Proti akvizici se totiž postavili regulátoři z USA, Evropské komise (EK) i Velké Británie.

Během bezmála dvou let musel americký softwarový gigant udělat celou řadu ústupků. Uzavřel licenční smlouvy o poskytování her s dalšími firmami – například se společností Nvidia, ukrajinskou firmou Boosteroid či japonskou společností Ubitus.

Studio Activision Blizzard muselo ještě před uzavřením obchodu prodat svá streamovací práva mimo Evropu konkurenční společnosti Ubisoft Entertainment. Práva platí pro veškeré stávající a budoucí hry vydané během následujících 15 let, a to ve verzích pro klasické počítače i herní konzole.

Těžit ze spojení budou hráči

Po úspěšném dokončení celého obchodu se Microsoft proměnil v třetí největší herní firmu na světě, alespoň tedy co se tržeb týče. Zařadí se tak těsně za společnosti Tencent a Sony. Jde o největší herní akvizici v celé historii.

Americký softwarový gigant se tak nově stal majitelem celé řady zvučných jmen herního světa – zmiňme alespoň Call of Duty, World of Warcraft, Diablo, Candy Crush, Tony Hawk, Overwatch, Spyro, Hearthstone, Guitar Hero, Crash Bandicoot a StarCraft.

Upoutávka na hru Call of Duty Modern WarfareVideo: Activision

Lze očekávat, že tyto hry se objeví také v Xbox Game Passu, tedy že je lidé budou moci hrát zadarmo v rámci předplatného. Úplně stejně to totiž americký softwarový gigant udělal předloni, když se mu podařilo koupit Bethesdu. Za tu tehdy zaplatil 7,5 miliardy dolarů, což je v přepočtu více než 160,9 miliardy korun.

V konečném důsledku by tak ze spojení měli těžit nejvíce hráči. „Hráči na celém světě milují hry Activision Blizzard a věříme, že kreativní týmy mají před sebou svou nejlepší práci,“ prohlásil šéf gamingové divize Microsoftu Phil Spencer. Ten nyní bude šéfovat i všem týmům v Activision Blizzardu.

Zemětřesení v technologickém sektoru

Server Layoffs.fyi uvádí, že v loňském roce bylo zrušeno více než 262 595 pracovních míst v technologickém sektoru. Právě tento web se specializuje na zaznamenávání informací o propouštění v technologických podnicích.

Přestože leden ještě ani neskončil, letos to je už 13 240 zrušených míst. Pro srovnání v roce 2022 bylo zrušeno 164 969 pracovních míst.

Například společnost Meta, která stojí za sociálními sítěmi Facebook a Instagram, propustila již předloni na podzim 11 000 lidí. Další kolečko propouštění, při kterém přišly o práci tisíce lidí, proběhlo na začátku loňského jara.

Nizozemský výrobce spotřební elektroniky a zdravotnického vybavení Philips na konci loňského ledna oznámil, že se chystá v nadcházejících dvou letech zrušit dalších 6000 pracovních míst. Přitom už předloni v říjnu tento podnik oznámil rozsáhlé propouštění, které se dotklo 4000 lidí.

Loni v lednu o masovém propouštění informovaly také další technologické firmy – evropská softwarová společnost SAP dala výpověď zhruba třem tisícům zaměstnanců, americký technologický gigant International Business Machines (IBM) pak propustil 3900 lidí.

Propouštět se rozhodly také společnosti Xiaomi, Twitter, HP a řada dalších.

Čistka v technologických firmách pokračuje, eBay zruší 1000 míst

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám