Hlavní obsah

LinkedIn propustí stovky lidí. Znovu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mountain View

Už letos v květnu ohlásila sociální síť LinkedIn, která spadá pod americký Microsoft, zrušení stovky pracovních míst. Nepříliš optimistické hospodářské výsledky a vyhlídky však nutí podnik roztočit další kolo propouštění, o místo tak přijdou další stovky lidí. Upozornila na to agentura Reuters.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Logo společnosti LinkedIn v Kalifornii

Článek

LinkedIn zaměstnává kolem 20 000 lidí a slouží především k hledání zaměstnání i zaměstnanců. Tržby firmy pocházejí z prodeje reklamy a z poplatků za služby v oblasti náboru a prodeje.

Květnové propouštění bylo překvapivé, protože společnost zaznamenala v předchozím roce růst tržeb.

Šéf společnosti Ryan Roslansky však tehdy prostřednictvím e-mailu zaměstnancům sdělil, že kvůli zhoršení výhledu globální ekonomiky je propouštění nevyhnutelné.

Přituhuje i v LinkedInu. O práci přijdou stovky lidí

Internet a PC

„Cílem škrtů pracovních pozic v týmech prodeje, provozu a podpory je zefektivnit činnost podniku a urychlit rozhodování. Společnost ale zároveň zavádí 250 nových externích pracovních pozic, na které se mohou ucházet i lidé, jejichž místo bylo zrušeno,“ prohlásil tehdy Roslansky s tím, že o práci přijde více než 700 lidí.

Nyní už je jasné, že odejít bude muset daleko více lidí, upozornila agentura Reuters. Tentokrát se personální oddělení zaměří na týmy softwarových inženýrů, talentů a financí. Firma počítá s tím, že pracovní sílu sníží o tři procenta, o práci by tak mělo přijít opět bezmála 700 lidí.

Ve čtvrtém čtvrtletí fiskálního roku 2023 se přitom tržby LinkedInu meziročně zvýšily o pět procent, ve třetím čtvrtletí to bylo dokonce o deset procent.

Zemětřesení v technologickém sektoru

Server Layoffs.fyi uvádí, že v letošním roce bylo zrušeno více než 240 000 pracovních míst v technologickém sektoru. Právě tento web se specializuje na zaznamenávání informací o propouštění v technologických podnicích.

Pokud bychom započítali i loňský rok, bylo by celkové číslo ještě o více než 160 000 vyšší. Technologické podniky začaly masivně propouštět už v druhé polovině roku 2022.

Například společnost Meta, která stojí za sociálními sítěmi Facebook a Instagram, propustila již loni na podzim 11 000 lidí. Další kolečko propouštění, při kterém přišly o práci tisíce lidí, přitom proběhlo na začátku jara.

Nizozemský výrobce spotřební elektroniky a zdravotnického vybavení Philips na konci ledna oznámil, že se chystá v nadcházejících dvou letech zrušit dalších 6000 pracovních míst. Přitom už loni v říjnu tento podnik oznámil rozsáhlé propouštění, které se dotklo 4000 lidí.

V lednu o masovém propouštění informovaly také další technologické firmy – evropská softwarová společnost SAP dala výpověď zhruba třem tisícům zaměstnanců, americký technologický gigant International Business Machines (IBM) pak propustil 3900 lidí.

Propouštět se rozhodly také společnosti Xiaomi, Twitter, HP a řada dalších.

LinkedIn existuje už 20 let, slouží k hledání práce i zaměstnanců

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám