Hlavní obsah

Dezinformační weby v Česku opět fungují. Až na Aeronet

Praha

Internetové sdružení CZ.NIC ve středu odblokovalo sedm dezinformačních webů, jejichž domény s koncovkou .cz znepřístupnilo 25. února v souvislosti s válkou na Ukrajině. Weby už podle sdružení nepředstavují hrozbu. Osmý web Aeronet.cz zůstal nepřístupný, protože nemá v registru uvedené správné údaje o držiteli. Uvedl to mluvčí CZ.NIC Vilém Sládek.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Hlavním cílem tohoto opatření v době zahájení agrese Ruské federace bylo podle Sládka omezit šíření nepravdivých a zavádějících informací v on-line prostoru, které se snažily relativizovat, ospravedlňovat či schvalovat agresi. V současnosti již tyto weby podle něho nepředstavují z tohoto pohledu hrozbu.

Sdružení by weby dále blokovalo jen v případě, že by k tomu dostalo příkaz soudu, Policie ČR nebo jiného kompetentního orgánu státu. „Protože žádné takové rozhodnutí zmíněných orgánů sdružení CZ.NIC neobdrželo, bylo nyní do zóny vráceno sedm jmen domén dezinformačních webů. Osmé jméno domény, konkrétně Aeronet.cz, nesplňuje pravidla registrace jmen domén, a to v tom smyslu, že nemá v registru uvedené správné údaje o držiteli,“ uvedl mluvčí.

Slovenský Facebook je plný ruských dezinformací, stěžuje si Kongres a žádá nápravu

Internet a PC

Sdružení zároveň vyzvalo držitele jména domény Aeronet.cz k opravě údajů, a protože se tak dosud nestalo a držitel se sdružením nekomunikuje, je podle Sládka posledním nástrojem, jak jej upozornit, že se jménem domény není vše v pořádku, její vyřazení ze zóny na jeden měsíc. Pokud údaje opraví, bude doména neprodleně zprovozněna. V opačném případě bude zrušena a uvolněna k registraci.

CZ.NIC v souvislosti s invazí na Ukrajinu na konci února zablokoval weby Aeronet.cz, Protiproud.cz ,Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz.

Zablokování dezinformačních webů snížilo jejich návštěvnost na polovinu. Vyplývá to z informací občanského hnutí Čeští elfové, které bojuje proti dezinformacím.

Zablokování zabralo. Návštěvnost dezinformačních webů klesla na polovinu

Internet a PC

Seznam zablokovaných domén

V minulém měsíci začalo sdružení CZ.NIC kvůli větší transparentnosti zveřejňovat seznam zablokovaných domén, který je nyní volně k nahlédnutí on-line. Aktuálně obsahuje 584 záznamů.

„Smyslem zveřejnění tohoto seznamu je zvýšit transparentnost vyřazování jmen domén z DNS. Soupis z různých důvodů nevyhovujících domén bude pravidelně aktualizován a zájemci v něm vedle těchto záznamů najdou také důvody, proč k blokaci došlo,“ uvedl Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

Důvodem pro zablokování může být vyplnění nesprávných údajů o držiteli jména domény, může k němu dojít ale také z rozhodnutí orgánů činných v trestním řízení nebo soudu či na základě článku 17 pravidel registrace jmen domén.

Foto: repro CZ.NIC

Seznam zablokovaných domén v Česku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám