Hlavní obsah

ČTÚ již nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) již nechce nabízet žádné další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě DAB. Nejpozději od příštího roku by tak měly existovat pouze tři celoplošné multiplexy DAB+, a to síť pro Český rozhlas, síť Czech Digital Group, která patří Českým Radiokomunikacím, a síť RTI, a dále 27 regionálních sítí přidělených v aukci kmitočtů. Vyplývá to z návrhu aktualizace Plánu využití rádiového spektra od ČTÚ, na který upozornil server Televizní web.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle dokumentu, k němuž úřad do 18. dubna přijímá připomínky, také skončí všechny dočasné sítě pro digitální rozhlas, které vysílají na základě individuálních oprávnění vydaných před aukcí kmitočtů.

„Najde-li si tedy někdo kmitočty vhodné pro digitální rozhlasové vysílání nad rámec dnešních sítí, nebude si o ně moci požádat, pokud nepatří mezi osm vítězů aukce kmitočtů pro DAB+ nebo pokud nepůjde o Český rozhlas,“ uvedl mediální expert Jan Potůček.

Aukce kmitočtů pro digitální rádia vynesla 79 milionů korun

Internet a PC

Dražba kmitočtů pro digitální rozhlas skončila na začátku ledna a vynesla přes 79 milionů korun. Vydražené kmitočty úřad přidělil osmi uchazečům na konci února.

Celoplošné sítě mají do 18 měsíců pokrýt vysíláním 50 procent obyvatel a dálnic v ČR a za dalších 12 měsíců 80 procent lidí a dálnic. Regionální vysílání se má do 24 měsíců dostat ke 40 procentům lidí v příslušném regionu a za dalších 24 měsíců k 70 procentům.

Hlavní výhody DAB+

DAB+ je tedy v podstatě digitální formou klasického analogového rozhlasového vysílání. Je to technologie určená pro pozemní šíření rozhlasových vln a multimediálních aplikací. Tato vysílací platforma otevírá prostor pro vznik nových rozhlasových stanic a zvýšení konkurence, aniž by bylo dotčeno stávající VKV FM vysílání.

Posluchačům poskytuje vylepšenou zvukovou kvalitu vysílání a zároveň možnost přístupu ke stanicím, které již v pásmu FM nemají dostupné frekvence.

V rámci každého digitálního multiplexu lze podle Českého telekomunikačního úřadu současně přenášet až 16 rozhlasových programů.

Tlačítkové mobily zažívají renesanci

Mobil

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám