Hlavní obsah

Tlačítkové mobily zažívají renesanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodejům drtivě dominují chytré telefony, klasické tlačítkové modely ale stále ještě neřekly poslední slovo. Právě naopak, v poslední době zažívají doslova renesanci. Vedle seniorů si je totiž kupují stále častěji i mladší jedinci, kteří je používají jako digitální detox ve chvíli, kdy si chtějí odpočinout od sociálních sítí a internetu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle analytického serveru Statista poptávka po hloupých mobilech strmě klesala několik posledních let. A i když analytici předpovídají, že v nadcházejících rocích tomu nebude jinak, prodeje za letošek se již prakticky vyrovnaly těm loňským. Lze přitom očekávat, že před koncem roku prodejní čísla ještě porostou.

Server The Nation poukázal na fakt, že v USA v loňském roce kvůli vysoké inflaci klesla poptávka po smartphonech o 20 %. To je údajně i jeden z důvodů, proč se uživatelé stále častěji uchylují ke koupi tlačítkových modelů.

Tlačítkové mobily jako digitální detox

Mobil

Rostoucí zájem o tlačítkové mobily dokládá společnost HMD Global, která na trh dodává přístroje značky Nokia. Podle zástupců společnosti rostl například zájem o véčkové tlačítkové telefony bez operačního systému v roce 2022 dvojnásobně a v letošním roce se očekává další růst.

„Zájem o tlačítkové véčkové telefony roste a my věříme, že je způsoben potřebou si odpočinout od neustálého přívalu digitálních oznámení, příspěvků na sociálních sítích nebo přehlcením z chytrých funkcí. Lidé začínají chtít více jednoduchosti, více času stráveného fyzickým kontaktem a mnohem více času na nerušenou konverzaci v reálném světě. Všichni jistě máme spousty situací, kdy nám krásný okamžik zkazilo nechtěné oznámení například ze sociální sítě,“ podotkl Lars Silberbauer, marketingový ředitel společnosti HMD Global.

Nové véčko

To je patrně i jeden z hlavních důvodů, proč výrobce uvádí prakticky každý rok na trh nějaký nový tlačítkový model. Aktuální novinkou je Nokia 2660 Flip, která si odbyla premiéru již v létě. Během podzimu se pak představila v nových barvách. Nově je tak tento véčkový tlačítkový mobil k mání v růžovém a zeleném provedení.

„Telefon je skvělou alternativou pro uživatele, kteří si chtějí alespoň na chvíli odpočinout od moderních technologií nebo jen ocení sekundární telefon se skvělou výdrží. Fanoušky si ale najde i u starší generace, která ocení velká tlačítka a prostorný displej,“ stojí v propagačních materiálech výrobce.

Foto: archív výrobce

Nokia 2660 Flip

Foto: archív výrobce

Nokia 2660 Flip

Kromě barvy se na samotném telefonu nic nemění. Novodobá Nokia 2660 Flip se pochlubí velkým 2,8″ vnitřním displejem i 1,77″ venkovní obrazovkou, kompatibilitou s naslouchátky a velkými tlačítky. Velkou výhodou je až 10denní výdrž na jedno nabití.

Nokia 2660 Flip nabídne také vyhrazené nouzové tlačítko, které umožňuje rychlý kontakt s nejbližšími či přímé volání na tísňovou linku. Kontaktovat je prostřednictvím tohoto tlačítka možné až pět kontaktů.

Mladší jedince jistě potěší, že v telefonu nechybí legendární hra Had. Doporučená cena všech barevných variant, tedy nejen nové zelené a růžové, ale také černé, činí 1690 Kč.

Levné vs. odolné modely

Nejlevnější tlačítkové telefony lákají na ještě atraktivnější cenovky, podle nákupního rádce Zboží.cz ceny startují už těsně pod hranicí 400 Kč. Za tuto sumu je možné sehnat modely L8Star BM10 či Aligator D210.

První zmiňovaný model láká na velmi kompaktní rozměry, jde o jeden z nejmenších tlačítkových mobilů na světě. Kvůli tomu ale má velmi malý displej, který může být pro jedince s brýlemi velmi špatně čitelný.

V tomto ohledu je tedy rozhodně lepší volbou Aligator D210, neboť nabídne 2,5krát větší obrazovku, chlubí se 1,8palcovým displejem.

Foto: archív výrobce

L8Star BM10

Foto: archív výrobce

Aligator D210

Tlačítkové mobily mohou stát ale klidně i více než dva tisíce korun. Nejde přitom vždy jen o renomovanější značku, pro vyšší cenovku mají výrobci zpravidla ospravedlnění.

Například Caterpillar B40 i Maxcom MM917 se shodně nabízejí za 2290 Kč, respektive za 2390 Kč. Jejich hlavní přidanou hodnotou je extrémně odolná konstrukce. Telefonům díky tomu nevadí pády, prach, a dokonce ani voda. V případě prvního zmiňovaného modelu dokonce výrobce slibuje, že přežije i přejetí autem.

Foto: archív výrobce

Caterpillar B40

Foto: archív výrobce

Maxcom MM917

Displeje mobilů se samy opraví. Už za pár let

Mobil

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám