Hlavní obsah

Co nového u operátorů: Irák v mobilu

Novinky, Vojtěch Horna, vojtech.horna@seznam.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Minulý týden začala válka v Iráku, která se stala revoluční ve smyslu jak je o ní informováno. V oblasti, kde působí koaliční vojska se zdržuje více než pět set žurnalistů, kteří podávají aktuální zprávy do celého světa. V dnešní době nikoliv pouze do novin, televizí a rádií, ale i na displeje mobilních telefonů.

Článek

Válka v Iráku - poprvé v mobilu

Svět se mění a s ním i pohled na válku a informování o ní. Válka ve Vietnamu byla nazývána televizní válkou. Poprvé mohli lidé na celém světě před televizními obrazovkami sledovat obrázky z války. Nebyly však tak aktuální jako dnes. V bojích 3. tisíciletí můžeme válku sledovat "živě". Někomu se to může zdát příliš kruté, ale je to fakt. Zpravodajství z války se navíc stalo mobilním.

Operátoři nabízejí informování o bojích prostřednictvím textových a multimediálních zpráv, video a audio záznamů a na svých wapových portálech. Pro telekomunikační společnosti není tento způsob zpravodajství ničím novým. Eurotel, Oskar a T-Mobile se již dříve věnovali za pomoci mediálních partnerů zásadním událostem, ať již politickým či sportovním. Při těchto příležitostech vytvářejí nové kanály s podrobnými informacemi nebo pouze rozšiřují škálu informací nabízených v rámci existujících služeb.

Nejvyužívanějším prostředkem k získání novinek z Iráku jsou SMS, které nabízejí všichni operátoři. "Válka v Iráku prudce - v průměru o 100 procent - zvýšila zájem o Oskarovo WAPové a SMS zpravodajství ze zahraničí," poznamenal k zájmu ze strany zákazníků tiskový mluvčí Oskara Igor Přerovský. Textové zprávy se zpravodajským obsahem stojí 1,05 Kč až 1,58 Kč dle zvoleného zdroje (Právo, MF Dnes, ČTK a Blesk). Zákazník si může zvolit kolik zpráv denně chce obdržet na svůj mobil, případně si může nechat zaslat pouze jednu SMS - každý požadavek na zaslání zprávy je zpoplatněn jako odeslaná zpráva.

Některé zprávy od T-Mobilu doplňují audio zprávy. Neboli po zavolání na číslo z SMS si můžete poslechnout vyjádření politika či komentátora k situaci v Iráku. Poslechnutí stojí 5,25 Kč za minutu.

Příklady jak si objednat zpravodajství o Iráku:

operátorobsah SMSkam odeslatcena
EurotelCTK N T (i v noci) nebo CTK N (pouze přes den)9991111,05
Oskar+ZPR Z nebo +PRA V77551,05 nebo 1,58
T-Mobile+NEWS46161,05

Ceny jsou za jednu přijatou SMS v Kč s DPH.

Další z možností je podívat se na wapové stránky operátorů nebo zpravodajských serverů. Tuto službu taktéž nabízejí všichni. V dalších produktech se již společnosti liší. Delší textové zpravodajství s fotografiemi přes MMS nabízí pouze Eurotel. Za předplacení 15-20 MMS zpráv měsíčně po odeslání "POLITICS" na číslo 999888 zaplatíte 185 Kč. Máte-li telefon Nokia 7650, můžete si navíc nechat ve svém telefonu přehrát zpravodajství některého z českých televizních kanálů. Za tuto službu zaplatíte 12,90 Kč.

UMTS: do spuštění zbývají necelé dva roky

V lednu roku 2005 musí společnosti Eurotel a T-Mobile zprovoznit sítě UMTS na 90% území Prahy. Oskar prozatím licenci nekoupil. Taková je nynější situace sítě tzv. 3. generace. Eurotel na své tiskové konferenci uvedl, že vnímá UMTS jako technologii evoluční nikoliv revoluční a bude trvat ještě mnoho let, než se stane hlavním prostředkem pro datové přenosy, což je její hlavní přínos. Eurotel věří, že řadu let budou tahounem datových služeb GPRS a HSCSD.

Přestože rok 2005 je ještě poměrně daleko, zahájil Eurotel počátkem roku testování UMTS od Ericssonu. V následující měsících otestuje ještě Nokii a Siemens a do konce roku si vybere dodavatele. Během roku 2004 proběhne výstavba, aby k prvnímu dni následujícího roku mohli první zákazníci využít nových služeb. UMTS bude pouze ve větších městech a s plným pokrytím se ani nepočítá. Z tohoto důvodu bude UMTS spíše doplňkem GSM, nikoliv jeho nástupcem.

Druhý z operátorů, který vlastní licenci na poskytování UMTS již má dodavatele vybrané. Stali se jimi Nokia, Nortel a Siemens. Testování proběhlo pro celou skupinu T-Mobile v Bonnu. "Jsme teď ve fázi rozhodování, kterou aplikaci zákazníci chtějí, kterou je naopak zbytečné nabízet. Čekáme také, až klesnou ceny telefonů. Rozhodně dodržíme zákonný termín spuštění služby v lednu 2005, není vyloučena možnost, že to bude i dříve," řekla Novinkám Martina Kemrová ze společnosti RadioMobil.

Nejmenší a nejmladší operátor Oskar licenci nekoupil. Tiskový mluvčí Igor Přerovský k tomu řekl: "Nechceme, aby současní zákazníci platily nepřiměřeně vysoké částky za služby, které budou k dispozici až v budoucnosti. Devadesát procent služeb, které se očekávají od UMTS, dokáže již standard GSM. Prozatím se zdá, že UMTS je jedna nikoliv jediná cesta budoucího rozvoje mobilních služeb."

Co sponzorují operátoři

Začali jsme smutným tématem, válkou, a skončíme něčím veselejším. Oskar, přestože se většinou do sponzoringu nežene, tentokrát udělal výjimku a podpořil vznik projektu Oskar IMAX. Jedná se o kino, které vzniklo v novém paláci Flora v Praze 3 a které od minulého týdne promítá na plátně o rozměrech 10x25 metrů umožňující 3D promítání. Většina filmů promítaných v novém sále vznikla za spolupráce NASA, National Geographic, Discovery či Smithsonian Institute.

Oskar se pokusil do našich myslí zapsat jako společnost přinášející zážitky a podporující vzdělávací projekty, které jsou též součástí Oskar IMAXu. A co jeho konkurenti, co sponzorují? T-Mobile se většinou soustředí na sport (česká fotbalová reprezentace, extrémní sporty - Twist extreme tour, Aleš Valenta, T-Mobile Arena) nebo na společenské události (koncert Rolling Stones či volba Miss). Eurotel taktéž podporuje sport (Sparta, národní hokejová reprezentace), charitu a kulturu (Festival  Pražské  jaro,  Festival Struny podzimu na Pražském Hradě nebo Filmový  festival v Karlových Varech). Jaké další důvodu, kromě reklamy, vedou operátory ke sponzorování? "Sponzoring  vnímáme  jako  nedílnou  součást života  firmy. Je přece morální povinností úspěšných subjektů pomáhat při realizaci projektů, které přispívají k zachování kulturního dědictví a které by bez sponzorské pomoci  nemohly  plně existovat," uvedla Jarmila Plachá z Eurotelu.

Chcete-li si předchozí řádky doplnit i obrazem, podívejte se do fotogalerie u tohoto článku obsahující fotografie z testování UMTS a z otevření nového kina Oskar IMAX.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám