Hlavní obsah

Co nového u operátorů: Jak si vybrat toho správného?

Novinky, Vojtěch Horna, vojtech.horna@seznam.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jak se řídit když si vybíráme mezi Eurotelem, Oskarem a T-Mobilem? Co může ovlivnit naše rozhodnutí? Čeho si všímat? Přestože kvůli rozdílným požadavkům každého z nás, nelze obecně žádnou z firem označit za nejlepší, pokusíme se vám poradit jak si zvolit ideálního operátora.

Foto: archiv ZOO Plzeň

Tank M4 Sherman byl v plzeňské ZOO odhalen v pátek 6. května. Stojí na místě bývalé nacistické pevnosti.

Článek

Při rozhodování o koupi mobilního telefonu a využívání nabídky některého ze tří mobilních operátorů, si ve většině případů nejprve volíme mezi předplacenou kartou a paušálním tarifem. Tato volba má totiž vliv i na cenu mobilu, který si pořizujeme.

Paušál nebo předplacená karta

Většina uživatelů v České republice si zvolila předplacené karty. Jejich pozitivy jsou anonymita, kontrola provolaných peněz, možnost telefon jednoduše na několik měsíců odložit či ho využívat pouze na příchozí hovory a udržovat ho občasným nabitím při životě. Po předplacených kartách většinou sáhnou ti, kteří provolají menší částky, i když ani to nemusí být vždy pravidlem.

Oskar a T-Mobile se snaží přetáhnout své zákazníky z předplacených karet na paušál. T-Mobile poukazuje na výhody, které přechod přináší a Oskar pod názvem Tarify nová generace nabízí výhody předplacených karet (kontrola nákladů) i u svých měsíčních plánů. Jediný Eurotel proklamuje, že je se svými Go zákazníky spokojen a k přestupu je vyzývat nebude.

Jak zní tedy obecné doporučení? Chcete-li pouze hovory přijímat, zvolte předplacenou kartu, chcete-li být v anonymitě, zvolte předplacenou kartu, voláte-li však častěji (více než 50 minut měsíčně) a to pravidelně každý měsíc, začněte uvažovat o paušálu. I přestože voláte hodně, může se vyplatit sáhnout po Oskartě, Twistu nebo Go. Ty totiž nabízejí v některých specifických případech levnější hovory než jiné tarify. Např. u Oskarty můžete volat za 3,15 Kč v síti, čehož dosáhnete až v případě nejdražšího plánu a navíc po provolání 600 Kč se tato částka na následující měsíc snižuje o jednu korunu.

Nedávno začal Eurotel nabízet speciální tarif Individual umožňující sestavení svého vlastního paušálu. Více se o Individualu dočtete v našem článku: Sestavte si vlastní tarif a ušetřete.

Smlouva, dotace a aktivace

Když již budete mít jasno o tom, zda zvolíte předplacenou kartu či paušál, přijde řada na koupi mobilu. Proč jsme nejprve vybírali tarifní program? Protože ceny telefonů se liší u T-Mobilu a Eurotelu v případě, že kupujete mobil s paušálem či s předplacenou kartou. Eurotel a T-Mobile prodávají Twist a Go telefony v sadách, které obsahují SIM kartu i vybraný telefon. Oskar má prodej mobilu a SIM karty od sebe víceméně oddělen.

Při koupi telefonu s paušálem vám operátoři dávají na výběr: podepíšete smlouvu a přispějeme vám na telefon, nepodepíšete smlouvu, mobil bude za plnou cenu, ale zaplatíte nižší aktivaci. Při pohledu na ceny jednotlivých operátorů dospějete k zjištění, že dotace není tak atraktivní, jak se možná na první pohled může zdát. Důvodem je právě následná aktivace. To co nezaplatíte na mobilu, o to více vás aktivace stojí.

EurotelOskarT-Mobile
aktivace nedotovaného telefonu495 Kč (do dubna 95 Kč)zdarma99 Kč
aktivace dotovaného telefonu2495 Kčzdarma2999 Kč

Nekoupíte-li si však telefon s dotací, čímž se zároveň vyhnete podpisu smlouvy na 24 měsíců, aktivace je mnohem nižší. Telefon, tak můžete koupit jinde, v řadě případů za nižší cenu, zaplatit nižší aktivaci a navíc mít mobil neblokovaný pro síť daného operátora.

Trochu jiný přístup k prodeji SIM karet a mobilních telefonů přinesl Oskar, který nejenže nezpoplatňuje aktivaci, ale ani neblokuje telefony a zároveň u něj nepodepisujete smlouvu. I Oskar nabízí zvýhodněné mobily, které podmiňuje využíváním jeho služeb alespoň po dobu 5 měsíců.

I T-Mobile má jednu originalitu, kterou je program HIT. Nebudete-li si kupovat dotovaný telefon a nebudete-li tím pádem podepisovat smlouvu, můžete využít 20% slevu na volání nabídky HIT. T-Mobile využití slev podmiňuje smlouvou.

Cena

Nechci rozebírat jednotlivé ceníky, ale chtěl bych upozornit na častý jev ovlivňující výběr operátora, který však může být v některých případech mylný. Lidé často kupují svůj mobil a SIM kartu tam, kde jejich přátelé již využívají služby - většinou to funguje a ušetří. Dříve platilo pravidlo říkající, že volání v síti je vždy levnější, ale nyní tomu již tak není. Například u Oskarty vyjde volání ve špičce do cizí sítě výhodněji než u kteréhokoliv tarifu Go a volání z nejlevnějšího tarifu T-Mobilu na Eurotel je levnější než volání z nejlevnějšího tarifu Eurotel v rámci sítě.

Při výběru tarifu se také vyplatí přepočítat si kolik platíme za jednu volnou minutu. Získáme tak lepší přehled o tom, kolik nás opravdu volání stojí a zda není výhodnější předplacená karta.

Další faktory ovlivňující výběr

Mezi faktory ovlivňující výběr mobilního operátora nepatří pouze cena a pořizovací náklady, ale i rozsah služeb, které je schopen nabídnout. Co mezi ně může patřit? Pro někoho může být důležité aby měl přístup do banky přes mobil (nabízejí všichni, ale každý s jinými bankami), aby se v zahraničí dovolal s co nejvíce partnery, aby mohl užívat mobil k datovým přenosům, aby mohl fotit obrázky a posílat je přes MMS, aby mohl kdykoliv zavolat na infolinku či aby měla SIM karty celá jeho rodina a přitom platila jen jeden paušál.

U T-Mobilu a Eurotelu můžete k jednomu paušálu až tři další SIM karty, tzv. Partner nebo Tandem karty. Za všechny čtyři platí paušál pouze jedna osoba, která také jediná má volné minuty. Ostatní platí jen to co provolají.

Cestujete-li hodně po mnoha zemích světa, vyplatí se poohlédnout se po operátorovi nabízejícím roaming v nejvíce oblastech. Jak napovídá následující tabulka, tím je Eurotel. Vliv na váš výběr však může mít i cena. Pokud tedy jiný operátor nabízí všechny země do kterých jezdíte, můžete sáhnout po levnějším Oskarovi, případně T-Mobilu. Uživatelé předplacených karet musí navíc počítat se sestavovacím poplatkem za spojení hovoru. Ten se neplatí pouze u Oskara. Naproti tomu T-Mobile zpoplatňuje sestavení hovoru, ale nabízí komfortnější volání bez nutnosti vytáčet jakýkoliv kód.

EurotelOskarT-Mobile
počet partnerů264138292
počet zemí12571117

Chcete-li přenášet data, máte k dispozici klasické GSM, GPRS nebo HSCSD. U přenosu přes klasické GSM se potážete s velmi nízkou rychlostí, a proto není příliš atraktivní. Všichni operátoři již nabízejí nějakou formu rychlejšího spojení. Ať již si zvolíte kohokoliv, můžete využít GPRS, u kterého platíte za přenesená data nikoliv čas. I minutové připojení však může být výhodné a rychlé. Technologii HSCSD nabízí pouze Eurotel, proto naše doporučení pro hojné uživatele datových připojení je volba největšího operátora, který nabízí možnost volby mezi placením za data či čas.

Již několik měsíců mohou čeští zákazníci odesílat obrázky přes MMS. Pokud i vy chcete posílat ke zprávě připojený obraz, určitě si prozatím nezvolíte Oskara, který MMS nenabízí, ale T-Mobile nebo Eurotel.

Jak je patrné z předcházejících odstavců, neporovnávali jsme detailně ceny, za které jednotliví operátoři nabízejí své služby, ale naše snaha byla poukázat na faktory, které mohou ovlivnit váš výběr. Jaký důraz bude klást na ten či onen parametr již záleží na vás.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám