Hlavní obsah

Zlatá slza ze Šanghaje je k vidění ve Vítkovicích

Novinky, Josef Zajíc

Zlatá slza, unikátní exponát českého pavilonu na výstavě EXPO 2010 v Šanghaji, je nyní za přísných bezpečnostních opatření k vidění v knihovně zámku společnosti Vítkovice Machinery Group v Ostravě-Vítkovicích.

Foto: Josef Zajíc

LacrimAu

Článek

Slza byla zapůjčena do Ostravy, protože společnost Vítkovice Machinery Group byla generálním partnerem české účasti na EXPO 2010 v Šanghaji.

Autorem slzy (LacrimAu) je uznávaný česko-argentinský aktivista Federico Diaz. Je jedním z významných umělců, zabývajících se novými médii. Od roku 2008 je vedoucím atelieru VŠUP Super Média v Praze. Název LacrimAu  kombinuje latinský název pro slzu s chemickou značkou zlata. Slza má výšku 80 cm a šířku 50 cm a její povrch je z ryzího 24karátového zlata.

Výstava byla otevřena ve středu 26.ledna ve 14.00 hodin za velkého zájmu diváků a médií. Jedna z prvních návštěvnic byla olympijská vítězka v hodu oštěpem Barbora Špotáková. Zlato se snoubilo se zlatem.

Vítkovický zámek byl vystavěn v empírovém slohu stavitelem Antonínem Krausem v roce 1848. Vždy byl sídlem ředitelů společnosti. V letech 2008 - 2009 prošel díky splečnosti Vítkovice Machinery Group rozsáhlou rekontrukcí.

Z Ostravy poputuje slza na výstavu v New Yorku a na jaře se vrátí zpět do Šanghaje. Výstava je otevřena jen do 29. ledna. Můžete ji vidět vždy od 14.00 do 18.00 hodin ve Výstavní ulici 99 v Ostravě-Vítkovicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám