Hlavní obsah

Chytré prádlo pomůže dětem s pomočováním a dospělákům s únikem moči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nově vyvinuté chytré spodní prádlo pomůže dětem zbavit se nepohodlných plenek a dospělým s léčbou úniku moči, což je problém, s nímž se potýká až 40 procent populace. Spodní prádlo nové generace umí vstřebat více moči, a navíc upozornit na to, kdy je nejvyšší čas na jeho výměnu. Na vlhkost v rozkroku dítěte, seniora či pacienta upozorní pípnutím v mobilu.

Foto: VUT

Tři tečky uvnitř spodního prádla jsou senzorem, jenž monitoruje vlhkost a komunikuje s mobilem.

Článek

„Je to téma, o němž se nemluví, přesto únik moči trápí více lidí, než by se mohlo zdát. Chytré spodní prádlo je sice netradičním, ale velmi efektivním řešením,“ řekl Právu za tým vývojářů profesor Zbyněk Raida z Ústavu radioelektroniky brněnského Vysokého učení technického. Nové „superspoďáry“ už prošly náročnými testy a brzy zamíří do přímého prodeje.

Pomočování je problémem dětí, které si stále obtížněji zvykají na život bez plenek. Babičky sice rády tvrdí, že „kdyby současné maminky věděly, jaké bylo vyvařování látkových plen, šlo by vše hladce“, mnozí ale na děti nechtějí tlačit. Únik moči trápí také ženy po porodech, lidi po úrazech a poměrně častým problémem je pomočování rovněž u seniorů ve věku nad 70 let.

Řešení nabízí nejmodernější věda. Vývojáři z brněnské techniky spojili své síly s odborníky z firem Sintex a Nanopharma. V první řadě vyvinuli speciální unisex spodní prádlo. Díky využití nejmodernějších látek je mimořádně savé. Jde o opakovatelně pratelné prádlo, do něhož se vkládá jednorázová savá vrstva. Ta je mnohem menší než dosud využívané pleny. Chytré řešení spočívá v senzoru vytištěném na 3D tiskárně. Na prádlo je připnuto drukem.

Chytré váhy poznají složení těla. Sledují i nervy

Hardware

Technika hlídá sucho v rozkroku

Senzor snímá vlhkost. Pomocí bluetooth je propojeno se speciální aplikací v mobilu. Ta je schopna data přehledně zaznamenat pro vyhodnocení urologem, který pak může zvolit co nejlepší formu léčby. Aplikace v mobilu zapípá a graficky upozorní na to, že je nutné vyměnit dítěti, babičce nebo sobě prádlo. Tělo je stále v hygienickém, suchém a zdravém prostředí.

Technickým oříškem bylo hledání materiálů do kalhotek/slipů, s jehož pomocí senzor funguje. Samotný dvanáctigramový čip má svoji baterii a před praním spodního prádla se od něj prostě jen odepne drukem. Vědci museli pro prádlo vymyslet materiál, který bude využívat ke snímání vlhkosti čip, ale při praní se nezničí. Kovová vlákna se lámala a ztrácela praním vodivost. Výzkumníci vsadili na polyamidovou nit pokovenou ionty stříbra. Osvědčila se. Je mimořádně odolná a pomůže tak zajistit sucho i v těch nejintimnějších partiích.

Foto: VUT

Prádlo vlevo pojme až 100 mililitrů moči. Tři tečky jsou senzor sledující v něm vlhkost a odesílající data do speciální aplikace v mobilu.

Prodeje nositelné elektroniky propadly. Poprvé v historii

Hardware

Reklama

Související články

Češi objevují chytrou domácnost

Chytrá domácnost, tedy domácí spotřebiče připojené k internetu, to už dávno není jen žárovka, kterou můžete ovládat z mobilu.

Fenomén zvaný nositelná elektronika

Popularita nositelné elektroniky neustále roste. Je to i díky tomu, že výrobci uvádějí neustále nové modely, které často přinášejí vylepšené funkce. Přitom...

Výběr článků

Načítám