Hlavní obsah

Chytré telefony mezi sportovci vedou, nositelná elektronika hraje druhé housle

Téměř třetina Čechů (30 procent) používá pro měření svých sportovních aktivit chytré telefony. Chytré náramky preferuje pět procent lidí, chytré hodinky rovněž pět procent a sporttestery dvě procenta. Více jsou monitorování sportovního výkonu pomocí nositelné elektroniky nakloněni muži než ženy. Tři z deseti lidí také využívají pro sportování potravinové doplňky. Vyplývá to z průzkumu společnosti GfK.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Nejvíce aktivní ve využívání chytrých telefonů při sportu jsou lidé ve věku 18 až 29 let, používá je téměř polovina z nich. Lidé s nižším vzděláním chytré telefony používají dvakrát méně než lidé se vzděláním středoškolským či vyšším. Monitorování sportovních aktivit je nejvíce populární ve Středočeském kraji, naopak v Praze nejméně.

Kromě mobilů, chytrých hodinek a fitness náramků využívají lidé také například sporttestery nebo jednoduché krokoměry bez možnosti připojení k počítači. Nositelná elektronika informuje uživatele mimo jiné o tom, jak rychle běží či jde, jaký má tep či jakou vzdálenost urazil.

Tři z deseti lidí také využívají potravinové doplňky. Obecně největšími uživateli potravinových doplňků pro příležitostný sport jsou lidé s vysokoškolským vzděláním. Nejvíce Češi využívají volně prodejné vitamíny nebo minerály (16 procent). Jako další užívané doplňky při sportu lidé jmenovali fitness tyčinky, kloubní výživu, energizéry a proteinové nápoje.

„Více aktivního sportu, více užívání sportovních potravinových doplňků. I tak by se dal charakterizovat přístup aktivních sportovců - více než ostatní totiž používají prakticky všechny kategorie potravinových doplňků s výjimkou volně prodejných vitamínů a minerálů," dodala Kristina Hanušová z GfK.

Rozdíly mezi chytrými hodinkami a fitness náramky se smývají

Nositelná elekronika je fenoménem dnešní doby. Zatímco ještě v loňském roce byly jednotlivé kategorie přístrojů striktně rozdělené, v poslední době se stále častěji setkáváme s různými hybridy. Zcela se například smývají rozdíly mezi chytrými hodinkami a fitness náramky.

Hybridy se snaží spojit to nejlepší ze světa chytrých hodinek a fitness náramků. Do takových modelů není sice možné instalovat aplikace, ale zase lákají na poměrně příznivou cenovku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám