Hlavní obsah

Češi datují jako zběsilí. Objem mobilního provozu vzrostl o 60 %

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za loňský rok se objem datového provozu v mobilních sítích v Česku meziročně zvýšil o 60 procent na 926 petabytů (PB). Vyplývá to z výroční zprávy Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), která byla zveřejněna ve středu.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

V praxi to znamená, že průměrná měsíční spotřeba dat na jednu SIM kartu stoupla na sedm gigabytů (GB) proti předchozímu roku. Loni to bylo 4,6 GB.

Naopak cena za jeden megabyte (MB) skutečně přenesených dat klesla o pětinu, jeden megabyte nyní vychází podle odhadů ČTÚ na 2,5 haléře bez DPH.

Od cihly po 5G. Jak se za půl století změnily mobily a technologie

Mobil

Více dat za stejnou cenu tarifu

Pokles ceny je způsoben současným trendem, kdy operátoři u stejně drahých tarifů nabízejí vyšší datové limity. To vede ke zvýšené spotřebě dat a tím pádem ke snížení průměrné jednotkové ceny za jeden MB dat.

Cena mobilního volání se snížila o 0,6 procenta na 0,73 koruny za minutu, zatímco cena SMS se zvýšila o jeden haléř na 0,56 koruny.

Na konci roku 2022 bylo v Česku 15,2 milionu aktivních SIM karet. Počet přenesených telefonních čísel v mobilních sítích se loni zvýšil o jedno procento na 530 000.

Co se pevných internetových přípojek týče, v minulém roce jich bylo 4,025 milionu. To znamená nárůst o 2,2 procenta proti roku 2021.

Anketa

Kolik spotřebujete mobilních dat měsíčně?
Mobilní data nemám.
7,9 %
Méně než 1 GB.
7,9 %
1 GB až 2 GB.
7,9 %
2 GB až 4 GB.
8,3 %
Více než 4 GB.
29,1 %
Mám neomezený datový tarif.
38,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 254 čtenářů.

Zájem o volání neroste, v kurzu jsou především mobilní data

Mobil

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám