Hlavní obsah

Cena bitcoinu by mohla ještě citelně klesnout, obávají se analytici

Bitcoin si tento týden ve čtvrtek připsal nejhorší výsledek od loňského července, když se jedna virtuální mince prodávala za 640 800 Kč. I když v pátek kurz posílil o desítky tisíc korun, někteří analytici se obávají, že by hodnota mohla ještě citelně klesnout.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V dohledné době by se trh podle ředitele Bit.plus Martina Stránského mohl dočkat dalšího poklesu až k 20 000 dolarů (477 580 Kč). To by ale mohlo znamenat příležitost pro nové investory, již nyní totiž zájem o nákup roste.

„V posledních dnech se v ČR díky propadu dvojnásobně zvýšil zájem o nákup bitcoinu i tržby obchodníků. Češi berou pokles ceny bitcoinu jako příležitost,“ dodal.

Právě na zájem investorů – respektive na jejich důvěru – bitcoin i další kryptoměny zpravidla přímo reagují. Tím, že je bitcoinů omezené množství, tak při zvýšené poptávce roste i kurz.

Svět kryptoměn se hroutí

Internet a PC

Podle experta na kryptoměny Igora Pauera na trhu kryptoměn převažují institucionální investoři nad soukromými, což vysvětluje silnější korelaci bitcoinu s akciovými trhy. „Dominance bitcoinu se pohybuje na historicky nejnižších hodnotách podobných přelomu let 2017/18, ve střednědobém horizontu bych se nedivil dalšímu poklesu bitcoinu,“ dodal.

Trhy se podle analytika X-Trade Brokers Jiřího Tylečka bojí růstu výnosů a investoři prodávají rizikové instrumenty včetně akcií a digitálních aktiv. „Středeční data inflace ukázala na to, že americká centrální banka bude muset utahovat měnovou politiku více, než se dosud zdálo. Dalším faktorem je propad stablecoinu Terra UST, který neudržel pevnou vazbu na americký dolar. Propad hodnoty o více než 99 procent a faktický konec existence Terry otřásl důvěrou obchodníků v kryptoměny,“ upozornil.

„Napjatá situace na akciích a kryptoměnách může dále pokračovat a strhnout lavinu prodejů, která sníží kapitalizaci akciového i kryptoměnového trhu až o biliony dolarů,“ podotkl Tylečka.

V Česku se loni prodaly kryptoměny za téměř pět miliard korun, což je meziročně o čtvrtinu více. Dominoval bitcoin.

Měla být silná jako americký dolar. Digitální měna ale prudce propadla

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám