Hlavní obsah

Kryptoměny letos tolik netáhnou. Češi za ně utratili 1,5 miliardy korun

Praha

Češi za první čtyři měsíce letošního roku nakoupili kryptoměny za zhruba 1,5 miliardy korun, což je zhruba o polovinu méně než ve stejném období loni. Za duben se objem obchodů pohyboval okolo 400 milionů Kč, tedy zhruba stejně jako v březnu. Stále převládá bitcoin a ethereum. Vyplývá to z aktuálních údajů největšího obchodníka Bit.plus.

Článek

Slabší zájem o kryptoměny je způsoben především klesajícím kurzem. Na konci dubna činil kurz bitcoinu 941 340 Kč, už na začátku května se však hodnota propadla na 877 530 Kč. A v uplynulém týdnu se situace příliš nelepšila, a tak v pondělí ráno hodnota byla už jen 797 045 Kč.

Podobně nelichotivý vývoj kurzu je patrný i v případě etherea. Druhá nejznámější kryptoměna se ještě před víkendem obchodovala za 68 700 Kč, v pondělí ráno kurz oslabil na 58 080 Kč.

„Kurz bitcoinu v dubnu nadále ovlivňovala nervozita na trzích kvůli válce na Ukrajině. Snižující se cena nicméně přilákala nové investory, proto se celkový měsíční objem nesnížil,” uvedl ředitel a zakladatel Bit.plus Martin Stránský.

Budoucí vývoj bude podle expertů vedle konfliktu na Ukrajině záviset na růstu inflace nebo dalších krocích amerického Fedu. Obecně se v současnosti na kryptoměnách odráží propad světových akciových trhů a obavy z recese, dodal Stránský.

Bitcoin zažívá volný pád

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související články

Mexiko koketuje s bitcoinem

Mexiko si pohrává s myšlenkou, že kromě pesa by byl v zemi uzákoněno jako oficiální platidlo také bitcoin. Fungovalo by to patrně velmi podobně jako ve...

Výběr článků

Načítám