Hlavní obsah

Svět kryptoměn se hroutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bitcoin, ethereum, tether, XRP a tisíce dalších. V současnosti prakticky neexistuje kryptoměna, která by v posledních dnech nezaznamenala výrazný propad kurzu. Zatímco skalní fanoušci to vnímají jako cestu, jak přikoupit další virtuální mince, řada investorů se kryptoměn nyní zbavuje jako rizikového aktiva. Vyplývá to z údajů specializovaného serveru CoinMarketCap.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ještě minulý týden ve čtvrtek se bitcoin obchodoval za 920 920 Kč. Před víkendem hodnota ale klesla pod pomyslnou hranici 900 tisíc korun, v pondělí pak pod 800 tisíc korun a ve středu dokonce pod 700 tisíc Kč.

Ve středu dopoledne totiž hodnota klesla až na 640 800 Kč. V podvečer sice kurz opět stoupl na 707 590 Kč, ale to na dohnání ztrát z minulého týdne nestačí.

Podle serveru CoinMarketCap hodnota v mezitýdenním srovnání poklesla o více než 22 %.

Měla být silná jako americký dolar. Digitální měna ale prudce propadla

Internet a PC

Druhá nejznámější kryptoměna ethereum ztratila v mezitýdenním srovnání ještě více – 28,9 % ze své hodnoty. Jedna virtuální mince se aktuálně obchoduje za 47 330 Kč. Krátce před víkendem to přitom bylo za 68 320 Kč.

Dvouciferným tempem ztrácejí i další kryptoměny, například BNB (28,8 %), XPR (36,4 %), Cardano (39,8 %), Solana (46,9 %), Dogecoin (36,2 %) či například Polkadot (39,6 %).

Analytici navíc odhadují, že kurz bude ještě více klesat.

„Kryptoměny s sebou stáhla aktuální vlna výprodejů na akciových trzích. Je možné, že se v dohledné době dočkáme ještě razantnějšího poklesu,“ prohlásil ředitel obchodníka Bit.plus Martin Stránský.

Bitcoin dál padá, za týden klesla hodnota o 200 000 Kč

Internet a PC

Kurzy zase porostou, míní analytik

Výrazný propad na trhu kryptoměn je podle serveru CoinDesk aktuálně způsoben ztrátami na akciových trzích ve Spojených státech, kde oslabovaly zejména akcie technologických firem.

Na podobné poklesy zpravidla investoři reagují odprodejem rizikových aktiv, což jsou kvůli vysoké volatilitě také bitcoiny a další kryptoměny.

„Americká centrální banka (Fed) pokračuje ve zvyšování úroků, takže akcie dál oslabují a s nimi i kryptoměny. To na trhu obecně způsobilo značné obavy,“ uvedl pro server CNBC Michael Rinko z investiční společnosti AscendEx.

Nižší kurzy ale nutně nemusí být špatné. „Mohlo by to znamenat zajímavou možnost otevření pozic pro nové investory. Pokles tedy nebude mít dlouhého trvání,“ podotkl Stránský.

Kryptoměny letos tolik netáhnou. Češi za ně utratili 1,5 miliardy korun

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám