Hlavní obsah

Měla být silná jako americký dolar. Digitální měna ale prudce propadla

New York

Kontroverzní digitální měna terraUSD, která má být podle plánu jejích tvůrců navázána na americký dolar v poměru 1:1, ve středu pokračuje v propadu a klesla na 30 centů. Obchodníci čekají na plán jejího oživení, který slíbil zakladatel měny Do Kwon, uvedla agentura Bloomberg.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

TerraUSD, označovaná také jako UST, je takzvaný algoritmický stablecoin. Hodnota této kryptoměny se odvozuje složitými procesy a je napojena na jinou, spárovanou měnu zvanou luna, která je volně plovoucí. Podle tržní kapitalizace patřila k největším, ale tento týden se její navázání na americký dolar zhroutilo a v úterý ráno klesla pod 0,70 USD.

Ve středu cena klesla až na 0,30 USD. Luna se podle webu CoinMarketCap za posledních 24 hodin propadla o 83 procent. Tržní hodnota TerraUSD teď činí zhruba 7,7 miliardy USD, před pádem dosahovala 18,4 miliardy USD.

Evropské země požadují regulaci stablecoinů v EU

Internet a PC

Širší trh s kryptoměnami však doposud vykazoval jen málo známek toho, že by se nechal strhnout zmatkem. Hlavní měny jako bitcoin a ethereum se obchodují bez větších změn a stablecoin tether se drží své fixace.

Propad digitální měny terraUSD znovu rozvířil debatu o algoritmických stablecoinech. O víkendu měna ztratila zamýšlenou vazbu na americký dolar a klesla přibližně na 99 centů. Následovala vlna výprodejů a v pondělí večer oslabila na 60 centů. V úterý, po Kwonově tweetu, že je blízko oznámení plánu obnovy, ale posílila zhruba na 94 centů.

„Trh nyní vykazuje jasný nedostatek důvěry ve schopnost této lodi dát se do pořádku,” řekl ředitel společnosti Quantum Economics Mati Greenspan.

Kombinace rovnic a aktivního obchodování

Na rozdíl od konvenčních stablecionů, jako je tether nebo USDC, které jsou kryty reálnými a vysoce likvidními ekvivalenty hotovosti nebo dolary, jsou algoritmické tokeny navrženy tak, aby si udržely fixaci a důvěru investorů za pomoci kombinace matematických rovnic a aktivního obchodování.

V případě UST mohou investoři vyměnit jednotku tokenu, bez ohledu na to, za jakou cenu se aktuálně obchoduje, za jeden dolar v hodnotě luny. Podle teorie má vložený arbitrážní obchod pomoci udržet UST blízko hodnoty jednoho dolaru.

Bitcoin dál padá, za týden klesla hodnota o 200 000 Kč

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám