Hlavní obsah

Bitcoin posílil o více než 90 000 Kč, týdenní ztrátu ale nesmazal

Prakticky celý týden byl u bitcoinu ve znamení poklesu, teprve v pátek se investoři dočkali růstu. Ten nebyl rozhodně zanedbatelný, nejznámější kryptoměna na světě posílila o desítky tisíc korun. Smazat ztráty z celého týdne se ale nepodařilo.

Článek

Přesně před týdnem se bitcoin obchodoval za 856 940 Kč, už od pondělí ale začal výrazně ztrácet. Nejmarkantnější byl propad hodnoty ve čtvrtek, kdy kurz klesl až na 640 800 Kč. Tak nízkou hodnotu neměla nejznámější kryptoměna na světě žádný den v letošním roce, naposledy byl takto nízký kurz zaznamenán loni v červenci.

Už ve čtvrtek večer ale kurz posílil na 707 590 Kč. Růst byl patrný i v pátek, kdy se po poledni jedna virtuální mince obchodovala za 732 400 Kč.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu

Je pravda, že to je citelně nižší kurz než před týdnem. Na druhou stranu to ale také znamená, že bitcoin zvládl za pouhých 24 hodin posílit o více než 91 000 Kč. Tak výrazný růst byl patrně způsoben investory, kteří vyrazili na nákupy po čtvrtečních „výprodejích“.

Právě na zájem investorů – respektive na jejich důvěru – bitcoin i další kryptoměny zpravidla přímo reagují. Tím, že je bitcoinů omezené množství, tak při zvýšené poptávce roste i kurz.

Svět kryptoměn se hroutí

Internet a PC

Růst je patrný také u dalších kryptoměn. Ethereum se například před týdnem obchodovalo za 63 950 Kč, ve čtvrtek klesla hodnota až na 45 130 Kč, v pátek po poledni se druhá nejznámější kryptoměna obchodovala za 50 380 Kč.

Virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě (odhadu míry kolísání hodnoty v čase). Rozdíly v cenách se mohou lišit i v řádu několika tisíc korun.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám