Hlavní obsah

Bitcoin dál raketově roste, pokořil hranici 800 tisíc korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejznámější kryptoměna na světě neustále posiluje, v úterý se kurz bitcoinu poprvé od září 2022 vyšplhal nad pomyslnou hranici 800 tisíc korun. Hodnota rostla i v případě dalších kryptoměn, vyplývá to z informací specializovaného serveru CoinMarketCap.

Článek

Přesně před měsícem se bitcoin obchodoval za 609 535 Kč, už předminulý týden jeho hodnota vyšplhala na 656 336 Kč. Tento týden v pondělí pak kurz činil 710 740 Kč.

Dramatický růst pokračoval i v úterý. Ráno se tak jedna virtuální mince prodávala podle serveru CoinMarketCap, který monitoruje hned několik kryptoměnových burz, za 804 895 Kč. Hodnota sice v poledne mírně klesla, aktuální kurz 785 164 Kč nicméně stále patří k těm nejvyšším za posledních 12 měsíců.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

V praxi to znamená, že hodnota se zvýšila za posledních 24 hodin o 11,61 %. V případě měsíčního srovnání dokonce o 28,32 %.

Letošní rok nejznámější kryptoměna na světě odstartovala na 380 890 Kč. Zatím absolutní rekord si bitcoin připsal v listopadu 2021, kdy se nabízel za 1 427 350 Kč.

Bitcoinu věří stále více lidí. Vlastníci pokořili rekord

Internet a PC

Velké téma jménem ETF

„Bitcoin zaznamenal v uplynulém týdnu výrazné zisky a růst pokračuje i nyní. Příčinou prudkého posílení byla euforie kolem rozhodnutí o spotovém ETF, o kterém banka JP Morgan prohlásila, že k jeho schválení dojde do 10. ledna 2024,“ uvedl Simon Peters, eToro analytik kryptotrhů.

Zkratka ETF označuje fond obchodovaný na burze. Chystaný Bitcoin Spot ETF by mohl přinést na trh s kryptoměnami miliardy dolarů.

Datová analytická společnost CryptoQuant odhadla, že pokud emitenti, kteří požádali o zařazení bitcoinového ETF, vloží do ETF pouhé 1 % svých spravovaných aktiv, na trh by mohlo přibýt přibližně 155 miliard dolarů (3,58 bilionu Kč).

„Bitcoin by se tak stal aktivem v hodnotě 900 miliard dolarů (20,78 bilionu Kč, pozn. red.), čímž by se jeho tržní kapitalizace zvýšila téměř o třetinu,“ doplnil Peters.

Bitcoin tlačí i další kryptoměny

Podle serveru CoinMarketCap se nechala ovlivnit raketovým růstem bitcoinu i celá řada dalších kryptoměn. Řada z nich přitom roste dvouciferným tempem. To platí i v případě etherea, druhá nejznámější kryptoměna posílila za pouhých 24 hodin o 11,47 %.

Foto: repro CoinMarketCap

Řada kryptoměn posilovala v posledních 24 hodinách dvouciferným tempem.

Kurz etherea činil přesně před měsícem 36 543 korun. Tento týden v pondělí se druhá nejznámější kryptoměna obchodovala za 39 519 Kč. V úterý ráno hodnota vyšplhala až na 42 524 Kč, dopoledne pak mírně klesla na 41 684 Kč.

Na začátku letošního roku kurz etherea činil 27 010 Kč. Na vrcholu byla druhá nejznámější kryptoměna předloni v listopadu, kdy se obchodovala za 104 970 Kč.

Jak se bude kurz vyvíjet dál?

Zda kurz raketově poroste i v nadcházejících dnech, nedokáže samozřejmě nikdo se 100% jistotou říci. Analytici nicméně nastínili, co může v dohledné době vývoj ovlivnit. „Tento týden nás ve čtvrtek čekají výsledky amerického HDP, které by mohly přilákat zájem trhů,“ podotkl Peters.

„Pozornost se bude upírat na americký Úřad pro ekonomickou analýzu, který zveřejní nejnovější údaje vypovídající o stavu americké ekonomiky. Špatné zprávy jsou v tuto chvíli dobrou zprávou pro kryptoměny – pokud údaje ukazují, že ekonomika klesá, nebo se vyvíjí mírně, zejména bitcoin stoupá, nebo si udržuje hodnotu. Naopak, když je HDP silné, největší kryptoměny podle tržní hodnoty potom klesají, a to kvůli hrozbě, že se úrokové sazby budou kvůli pokračující kupní síle dlouho držet na vysokých úrovních,“ vysvětlil analytik.

Češi v září nakoupili kryptoměny za 250 milionů

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám