Hlavní obsah

Bitcoin se stále drží pod milionem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bitcoin se v týdnu na krátkou chvíli vyšvihnul nad pomyslnou hranici jednoho milionu korun. Takto vysoko kurz nebyl od března 2022. Následně však nejznámější kryptoměna na světě oslabila o desítky tisíc korun a pod milionovou hranicí se drží stále. Vyplývá to z informací specializovaného serveru CoinMarketCap.

Článek

Letošní rok nejznámější kryptoměna na světě odstartovala na 380 890 Kč. Aktuální kurz je tedy dvaapůlkrát vyšší, činí 975 780 Kč. V noci na středu kurz bitcoinu v jednu chvíli nicméně vystřelil až na 1 000 909 Kč, což je letošní rekord.

Absolutní rekord to ale zatím není, ten si bitcoin připsal v listopadu 2021, kdy se nabízel za 1 427 350 Kč.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Nejde jen o bitcoin. Které kryptoměny jsou mezi Čechy nejpopulárnější?

Internet a PC

Kurz navíc může podle analytiků ještě růst. „Spekulace o ETF budou tento týden nadále určovat chování trhu s kryptoměnami, neboť investoři věří narativu o transformačním dopadu, který bude mít otevření trhu institucionálním investorům na celý ekosystém,“ doplnil tržní analytik společnosti eToro Simon Peters.

Zkratka ETF označuje fond obchodovaný na burze. O schválení takového bitcoinového fondu se nyní snaží hned několik společností v USA.

„Jedním z hlavních důvodů, proč se bitcoin vyšplhal na letošní maxima, je stále reálnější představa, že FED začne brzy snižovat úrokové sazby. Stejně tak na tom má svůj podíl očekáváné schválení spotového bitcoinu ETF v Americe a blížící se halving, tedy půlení odměn pro kryptotěžaře,“ podotkl Vinopal.

Prudký nárůst hodnoty bitcoinu kopírují i další kryptoměny. Například ethereum odstartovalo letošní rok na 27 010 Kč, aktuálně se však jedna virtuální mince prodává za 53 096 Kč. Na vrcholu byla druhá nejznámější kryptoměna předloni v listopadu, kdy se obchodovala za 104 970 Kč.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Obchody s kryptoměnami vzrostly v Česku v listopadu o polovinu

Internet a PC

Reklama

Související články

Bitcoin pokořil milionovou hranici

Teprve v pondělí pokořil bitcoin 900tisícovou hranici, naposledy byl kurz takto vysoko vloni v březnu. O dva dny později je ale hodnota o dalších 100 tisíc...

Výběr článků

Načítám