Hlavní obsah

YouTube odblokoval Trumpovi účet. Stejně jako Facebook a Twitter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bývalý americký prezident Donald Trump může znovu nahrávat obsah na svůj profil na serveru YouTube, oznámila na konci minulého týdne platforma pro sdílení videí vlastněná společností Google. Účet tehdejšího šéfa Bílého domu zablokovala stejně jako další velké sociální sítě na konci jeho mandátu v reakci na vpád jeho stoupenců do sídla Kongresu. Zpravodajský web Axios napsal, že po odblokování může Trump na YouTubu rovněž nakupovat reklamu.

Foto: Ron Johnson, ČTK/AP

Trump v březnu 2023 promlouvá na jednom ze svých mítinků

Článek

Tento krok znamená, že exprezident má zpátky všechny své účty na velkých amerických platformách. Společnost Meta oznámila odblokování Trumpových profilů na sítích Facebook a Instagram na konci ledna, už na podzim svůj trest zrušila síť Twitter poté, co ji převzal miliardář Elon Musk.

Na Twitteru měl Trump přes 88 milionů sledujících. Bývalý americký prezident dal nicméně jasně najevo, že návrat na tuto platformu neplánuje. Od opětovného zpřístupnění žádný další příspěvek na Twitter nepřidal. Poslední zveřejněný příspěvek je tak z ledna 2021.

Změny přichází v době, kdy 76letý Trump zahajuje novou kampaň před prezidentskými volbami a vede v průzkumech preferencí potenciálních a potvrzených kandidátů Republikánské strany.

Poslední příspěvek Trumpa na Twitteru

Trump má účet na Twitteru zpátky

Internet a PC

První nové video

Trump rozhodnutí sociálních sítí využil a na Facebook i YouTube nahrál krátké video s titulkem „Jsem zpět!“. Příspěvek ukazuje záběr ze dne, kdy ve volbách v roce 2016 porazil Hillary Clintonovou. „Omlouvám se, že jsem vás nechal čekat,“ říká v něm mimo jiné. Pak se v příspěvku objeví odkaz na jeho kampaň pro rok 2024.

Technologické společnosti politika před více než dvěma lety odstřihly za porušování pravidel spojených s podněcováním k násilí. Jednalo se o reakci na dění ze 6. ledna 2021, kdy stovky příznivců končícího prezidenta vtrhly do washingtonského Kapitolu a přerušily schvalování výsledků prezidentských voleb. Trump odmítl uznat porážku, burcoval stoupence smyšlenkami o volebních podvodech a k odchodu ze sídla Kongresu je vyzval až tři hodiny po vypuknutí násilí.

Facebook v souvislosti s útoky na sídlo amerického Kongresu z 6. ledna roku 2021 Trumpovi zakázal účet na neurčito, později opatření zmírnil na nejméně dva roky.

„Jsem zpět!“ napsal po odblokování Trump na Facebooku.

Trump má účet na Twitteru zpátky

Internet a PC

Rétoriku příliš nezměnil

Společnost YouTube uvedla, že při rozhodování o budoucnosti Trumpova účtu pečlivě zvažovala riziko násilí, ale brala v potaz i „šanci voličů vyslechnout si ve stejné míře významné kandidáty“ v nadcházejících volbách. Na rozdíl od společnosti Meta platforma neuvedla, že považuje riziko násilí spojené s Trumpem za nižší než při zavedení trestu.

Prezident z let 2017 až 2021 svou porážku ve volbách roku 2020 nikdy neuznal a svou rétoriku po útoku stoupenců na Kongres příliš nezměnil. Dál šíří konspirační teorii o rozsáhlých podvodech s hlasy a při nedávném vystoupení na politické konferenci CPAC se pasoval do role lídra v „epickém souboji o záchranu naší země před lidmi, kteří ji nesnáší a chtějí ji naprosto zničit“.

Na YouTubu má exprezidentův kanál 2,6 milionu sledujících, tedy zlomek počtu z Twitteru nebo Facebooku. Bývalá hlava státu dává přednost vlastní sociální síť Truth Social.

V úterý mě zatknou, hlásí Trump

Amerika

Reklama

Související články

Trumpova sociální síť se topí v problémech

Aplikace Truth Social amerického exprezidenta Donalda Trumpa, oficiálně spuštěná už 21. února, na velký rozjezd stále čeká. Bezmála 1,5 milionu z těch, kteří...

Výběr článků

Načítám