Hlavní obsah

Zasáhněte proti hackerům v Rusku, vyzval Biden Putina

Washington/Moskva

Americký prezident Joe Biden telefonicky vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby zasáhl proti počítačovým hackerům, kteří z ruského území podnikají vyděračské kybernetické útoky. Oznámil to minulý týden Bílý dům. Americké firmy a úřady byly v poslední době cílem řady útoků, které podle expertů přišly z Ruska. Zatím poslední větší incident tohoto druhu je z uplynulého víkendu.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

„Prezident Biden zdůraznil, že Rusko musí přijmout kroky, jež rozbijí v Rusku působící skupiny, které podnikají ransomwarové útoky. Dal také jasně najevo, že je odhodlán nadále bojovat proti hrozbě, kterou ransomware představuje,” uvedl Bílý dům. Dodal přitom, že Biden Putnovi sdělil, že Spojené státy „podniknou veškeré nutné kroky k ochraně svých občanů i kritické infrastruktury tváří v tvář této pokračující hrozbě”.

Mluvčí Bílého domu pak uvedla, že oba lídři spolu mluvili asi hodinu. Hlavním tématem jednání byl víkendový útok, který využil slabiny v softwaru americké společnosti Kaseya. Skrz něj se hackeři dostali do systémů asi 1500 firem, uvedla Kaseya.

Šéf ruské rozvědky: Lichotí mi to, ale za hackerskými útoky na USA nestojíme

Bezpečnost

Biden následně novinářům sdělil, že telefonát se podle jeho názoru nesl v dobrém duchu. „Jsem optimista,” řekl. Biden také připouští možnost, že útok bude veden z území státu, jehož vláda za útokem nebude. Dodal však, že očekává jasnou reakci, pokud Washington Moskvě k takovému incidentu poskytne dostatečné množství informací.

Telefonát přišel necelý měsíc po prvním osobním setkání obou lídrů od Bidenova nástupu do funkce. Biden na červnové schůzce Putina varoval před útoky proti americkým úřadům a podnikům, které podle amerických expertů přicházejí od skupin sídlících v Rusku.

Foto: Sergei Savostyanov, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Kybernetické útoky proti Spojeným státům se v posledních měsících staly jedním z největších bezpečnostních problémů, s nimiž se Bidenova administrativa potýká. V květnu činnost hackerů vedla k dočasnému pozastavení provozu potrubí, které zajišťuje distribuci paliva asi pro polovinu východního pobřeží USA. Společnost Colonial Pipeline, která toto potrubí provozuje, zaplatila hackerům miliony dolarů, aby získala opětovnou kontrolu nad svými počítačovými systémy. Americké úřady nakonec oznámily, že se jim většinu prostředků zaplacených v kryptoměně bitcoin podařilo hackerům zabavit.

Spojenými státy rovněž otřásl útok zneužívající slabiny v softwaru firmy SolarWinds, přes který získali hackeři přístup do počítačových systémů řady amerických úřadů i tisíců soukromých firem. V nich pak nepozorovaně slídili několik měsíců. Za útokem podle některých expertů stálo Rusko, což ale Moskva odmítá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám