Hlavní obsah

Oko za oko. Biden se chystá pomstít ruským hackerům

Právo, doh

Odvetný kyberútok proti ruským cílům chystá během nadcházejících tří týdnů administrativa amerického prezidenta Joea Bidena. S odvoláním na své zdroje to napsal list The New York Times, podle něhož bude úder pro širokou veřejnost nepostřehnutelný, ale Kreml a ruské tajné služby jej prý pocítí.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Joe Biden.

Článek

Ve hře jsou i další sankce proti jednotlivcům. Spojené státy takto reagují na rozsáhlý hackerský útok na síťový nástroj americké softwarové firmy SolarWinds, přes nějž hackeři pronikli do systémů amerických vládních agentur i soukromých korporací.

Akce zřejmě začala loni v březnu a odehrávala se bez povšimnutí zřejmě několik měsíců, první informace se na veřejnosti objevily loni v prosinci.

Na mušce jsou Rusko i Čína

Americké tajné služby úder připisují ruským hackerům, avšak předchozí americký prezident Donald Trump veřejně ukazoval na Čínu.

Češi nejsou jediní. Počet útoků na Microsoft Exchange Server roste i ve světě

Bezpečnost

Spojené státy mezitím čelí dalšímu kybernetickému úderu, který vyvolává otázky, zda Washington podnikne odvetný útok právě i proti Pekingu, dodal list.

Útočníci přes chybu v softwaru společnosti Microsoft pronikli k e-mailům a mohli v systému využívaném americkou samosprávou, armádními dodavateli i firmami spouštět škodlivý kód.

Microsoft jako původce útoku označil čínské hackery sponzorované státem, americká vláda zatím viníka neoznačila. Případ ale pečlivě prověřuje a zvažuje reakci, oznámil Bílý dům v neděli po jednání Národní bezpečnostní rady.

Reklama

Výběr článků

Načítám