Hlavní obsah

Špionážní virus napadal počítače od Applu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítače a notebooky od společnosti Apple s operačním systémem macOS napadalo v uplynulém měsíci hned několik škodlivých kódů. Mezi reklamními viry, které jsou víceméně neškodné a spíše jen snižují uživatelský komfort, se objevil například i špionážní malware Spy.Agent, který je pro uživatele daleko nebezpečnější. Vyplývá to z analýzy antivirové společnosti Eset.

Foto: archív tvůrců

Ukázka z operačního systému macOS Sierra (Ilustrační foto)

Článek

Spy.Agent má mezi objevenými hrozbami podíl pouze dvě procenta. I to ale stačilo na to, aby se tento nezvaný návštěvník vyšvihnul do první pětky nejčastěji detekovaných škodlivých kódů. „Trojský kůň Spy.Agent se v září šířil prostřednictvím aplikací pro práci se soubory, konkrétně se jednalo o správce archivů a souborů Dr. Unarchiver či Open Any File,“ prohlásil Jiří Kropáč, vedoucí virové laboratoře Esetu v Brně.

Aplikace Dr. Unarchiver či Open Any File se nejčastěji šířily prostřednictvím neoficiálních obchodů a nejrůznějších portálů s aplikacemi. Lidé tedy na ně mohou narazit například i přes internetové vyhledávače. Na první pohled mohou zmiňované aplikace vypadat neškodně, uživatelé si je snadno spletou s legitimními programy, ve skutečnosti ale napáchají v napadeném stroji pěknou neplechu.

„Pokud uživatel tyto aplikace stáhl a nainstaloval, bez jeho vědomí sbíraly a odesílaly útočníkům jeho historii navštívených stránek z prohlížeče. I když se jedná o aplikace s běžnou funkcionalitou, tak jejich licenční ujednání EULA nezmiňuje sběr osobních informací. Útočníci mohou tyto údaje využívat k dalším útokům a cílit na nás například podvodným obsahem,“ doplnil Kropáč.

Takhle lidem vysají účet. Jak poznat podvod a nepřijít o peníze?

Bezpečnost

Nejrozšířenější hrozba

Tím vůbec nejrozšířenějším škodlivým kódem v rámci platformy macOS byl v září adware Pirrit, stál téměř za pětinou všech odhalených hrozeb. „Pokud uživatelé stáhnou adware do svého zařízení, projevuje se velkým počtem agresivně vyskakujících reklamních oken, zpomalováním výkonu počítače, a je těžké ho v zařízení odhalit. V konečném důsledku může adware odvádět uživatele na webové stránky, kde se mohou setkat s daleko nebezpečnějším malwarem,“ podotkl bezpečnostní expert.

„Pirrit je nadále převládajícím rizikem pro počítače značky Apple. Ačkoli se v porovnání s jinými typy hrozeb jedná jen o reklamní škodlivý kód, a nemá tudíž tak závažné dopady jako například spyware nebo ransomware, i adware může být pro útočníky prostředkem k daleko nebezpečnějším útokům. Typicky se v poslední době setkáváme se sponzorovaným reklamním obsahem, který může být součástí celé řady podvodů na internetu, a to i v Česku,“ uzavřel Kropáč.

V tabulce níže naleznete přehled škodlivých kódů, se kterými se v září setkávali uživatelé systému macOS nejčastěji.

TOP5 kybernetické hrozby v ČR pro macOS – září 2022:
1.OSX/Adware.Pirrit (18,00 %)
2.OSX/Adware.Bundlore (6,00 %)
3.OSX/TrojanProxy.Agent (2,00 %)
4.OSX/Spy.Agent (2,00 %)
5.OSX/Riskware.Frp (2,00 %)

Reklama

Související témata:

Související články

10 nejrozšířenějších počítačových virů

Kybernetičtí nájezdníci se v případě počítačů s operačním systémem Windows v Česku nejčastěji zaměřují na krádeže hesel. Dokládá to statistika počítačových...

Výběr článků

Načítám