Hlavní obsah

Ruští hackeři zaútočili na americká letiště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Hackerská skupina z Ruska v pondělí zaútočila na webové služby 12 velkých amerických letišť. Incident způsobil výpadky služeb přidružených k letištím, například internetové rezervace parkování, nenarušil ale nijak jejich provoz, informovala stanice ABC.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Mezi zasaženými letišti bylo například newyorské LaGuardia (LGA) nebo třetí nejvytíženější letiště v USA v Denveru (DEN). První útok ohlásilo LaGuardia kolem 9:00 SELČ. Podle Johna Hultquista, šéfa zpravodajsko-analytického oddělení v kyberbezpečnostní firmě Mandiant, je důvod předpokládat, že za útoky je ruská hackerská skupina Killnet.

ABC uvádí, že neexistuje důkaz, že by pokyn k útoku vydal Kreml, bezpečnostní úřady však poukazují na souvislost se sobotní explozí na Kerčském mostě spojujícím Rusko s anektovaným Krymským poloostrovem.

Skupina Killnet je aktivní od rané fáze ruské války na Ukrajině. Svými DoS (Denial of Service) útoky cílí na vládní instituce i soukromé společnosti v zemích podporujících Ukrajinu. Skupina se například v srpnu přihlásila ke kybernetickým útokům v Estonsku poté, co se estonská vláda rozhodla odstranit sovětské památníky v oblasti, kde žije ruská většina.

Máváte smrti na přivítanou! Hackeři pustili Zelenského do ruské televize

Bezpečnost

Reklama

Související články

Estonsko odrazilo ruské kybernetické útoky

Estonsko odrazilo vlnu kybernetických útoků, které následovaly krátce poté, co se estonská vláda rozhodla odstranit sovětské památníky v oblasti, kde žije...

Výběr článků

Načítám