Hlavní obsah

Máváte smrti na přivítanou! Hackeři pustili Zelenského do ruské televize

Hackerům se opět podařilo nabourat do vysílání ruské televize. Místo plánovaného programu tak diváci viděli ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a drastické záběry ruských vojáků, kteří vtrhli v uplynulých měsících na Ukrajinu. Zelenskyj varoval Rusy před mobilizací, na Ukrajině je prý čeká jenom smrt.

Foto: UN TV

Volodymyr Zelenskyj v OSN

Článek

Kybernetičtí aktivisté se nabourali do televizního vysílání na Krymském poloostrově. Ten sice Západ stále ještě považuje za součást Ukrajiny, ale od roku 2014 je fakticky pod nadvládou Ruska, když v únoru obsadili krymský parlament proruští ozbrojenci, kteří na jeho střeše vyvěsili ruskou vlajku.

Zelenského apel byl evidentně sestříhán minimálně ze dvou různých projevů. Ukrajinský prezident v něm vyzývá ruské vojáky, aby kapitulovali, nebo se vyhnuli probíhající mobilizaci. „Jinak budete mávat smrti na přivítanou,“ varoval Zelenskyj.

Hackerům se opět podařilo nabourat do vysílání ruské televize.

Kyberzločinci útočí v Česku stejným virem jako na Ukrajině

Bezpečnost

Ruští vojáci padli, nebo zůstali v zajetí

Jeho projev byl v televizním vysílání na Krymu doplněn o záběry ruských vojáků, kteří na Ukrajině padli nebo zůstali v zajetí. „Protestujte, braňte se,“ vyzval ukrajinský prezident.

Na záběrech v televizi byly vidět i protesty ruských občanů proti mobilizaci, kteří jsou velmi nevybíravým způsobem zatýkáni. „V mnohých městech probíhají protesty proti mobilizaci. Není to jenom v Moskvě a Petrohradu, ale také v řadě malých měst. Mnozí prostí lidé stojí za Kyjevem,“ prohlásil Zelenskyj.

Protestujte, utečte nebo se vzdejte, jestli chcete přežít, vyzval Rusy Zelenskyj

Zahraniční

K útoku na krymskou televizi se zatím žádná hackerská skupina nepřihlásila.

Už letos v únoru nicméně hnutí Anonymous pustilo do ruského televizního vysílání ukrajinskou hymnu. Jak hackeři již dříve uvedli na Twitteru: „Celá skupina Anonymous je oficiálně v kybernetické válce proti ruské vládě.“

Ruská státní televize vyhrávala ukrajinskou hymnu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám