Hlavní obsah

Podvodníci se snaží napálit fotografy. Takhle trik funguje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na fotografy, kteří využívají produkty od společnosti Canon, se zaměřili kybernetičtí podvodníci na sociálních sítích. Založili na Facebooku a Instagramu falešné profily, prostřednictvím kterých loudí přístupové údaje. Před trikem varovali přímo zástupci Canonu.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

„Objevily se falešné účty vydávající se za oficiální profil Canonu pro Českou republiku a Slovensko, které žádají o přístupy k vašim soukromým e-mailům,“ varovali pracovníci tohoto výrobce na Facebooku.

Jediné oficiální profily firmy Canon jsou přitom pro tyto trhy @canoncz na Facebooku a @canonczsk na Instagramu. „Při sdílení vašich osobních údajů buďte prosím maximálně obezřetní,“ stojí v prohlášení Canonu.

Po e-mailech nejdou kyberšmejdi náhodou. Právě naše elektronické poštovní schránky jsou totiž zpravidla klíčem k nejrůznějším internetovým účtům – sociálním sítím, diskuzním fórům, ale klidně také k různým internetovým obchodům, ve kterých už můžeme mít uložené platební karty.

Foto: repro Facebook Canonu

Varování Canonu na Facebooku

Podvodníci zkoušejí vysát účet přes telefon, varovala Česká spořitelna

Bezpečnost

Pokud se tedy podvodníci dostanou do našeho e-mailu, mohou relativně snadno resetovat přístupová hesla do zmiňovaných internetových služeb. A jsou jen krůček od toho, aby je naším jménem zneužili a klidně si objednali nějaké zboží či služby.

Stejně tak mohou změnit heslo k e-mailu a po uživateli požadovat výkupné, aby získal svou schránku zpět.

Pokud někdo sedl útočníkům na lep, je vhodné co nejdříve změnit heslo ke svému e-mailu, případně dalším internetovým účtům, a zkontrolovat historii přihlášení, zda neproběhla nějaká podezřelá aktivita.

Změna hesla

Pokud se tak stalo, je vhodné co nejdříve kontaktovat poskytovatele elektronické poštovní schránky. A pochopitelně také změnit heslo.

Bezpečné heslo by mělo mít minimálně šest znaků a mělo by obsahovat číslice a ideálně velká i malá písmena. Heslo by naopak v žádném případě nemělo být tvořeno jménem uživatele, jednoduchými slovy (jako například „heslo”) nebo pouhou posloupností číslic.

Chráněni jsou proti takovýmto typům podvodů uživatelé, kteří používají pro přihlášení do e-mailu dvoufázové ověření. V takovém případě totiž pro přihlášení do e-mailu nestačí pouze heslo, ale zpravidla ještě mobil – přihlášení je možné po zadání kódu ze SMS zprávy či konkrétní aplikace.

Češi hesla příliš neřeší. Vystavují se riziku

Bezpečnost

Reklama

Související články

Nebezpečné hry šíří na Androidu viry

Prvenství ve statistikách antivirové společnosti Eset získal v uplynulém měsíci adware Andreed, tento škodlivý kód se ve statistikách objevuje pravidelně....

Spyware letos nabírá na síle

Agent Tesla se stal v uplynulém měsíci tím vůbec nejrozšířenějším škodlivým kódem v České republice. Podíl mezi ostatními hrozbami se navíc v případě tohoto...

Výběr článků

Načítám