Hlavní obsah

Devět z deseti odeslaných e-mailů v Česku byl vloni spam

– Praha

Nevyžádaná pošta v loňském roce tvořila až 90 procent všech doručovaných e-mailů v Česku. Celkový objem spamu se přitom meziročně zvýšil o 17,3 procenta. Vyplývá to z informací společností Mailkit a Eset.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

V Česku se podle Esetu loni vyskytovaly jak lokálně cílené spamové kampaně, tak globální, které zneužívají zpravidla ty nejznámější značky produktů či firem. Dlouhodobě roste počet spamových e-mailů zaměřených na kryptoměny, a to jak na peněženky, tak na nejznámější kryptoburzy jako Binance či Coinbase.

„Ve všech případech se setkáváme s česky psanými e-maily i těmi v angličtině. Ostatní jazyky jsou poměrně ojedinělé. Čeština je stále častěji na velmi vysoké úrovni a nejsou výjimkou ani ryze české kampaně využívající domácí témata jako dotační tituly, investice se společnostmi ČEZ či Agrofert či sociální dávky. Dlouhodobým trendem je parazitování na známých českých osobnostech, například Jaromír Jágr a stále ještě Petr Kellner, nebo na v Česku působících logistických společnostech a bankovních domech,“ uvedl mluvčí českého Esetu Ondřej Šafář.

Spyware letos nabírá na síle

Bezpečnost

Společnost Mailkit, která provozuje jednu z největších sítí spamových pastí ve střední Evropě, loni jako časté předměty nevyžádaných e-mailů zaznamenala například „lék na potenci“, „nejlepší léky“, „slevy na kabelky Louis Vuiton“ nebo „sexománie“. „Loni se zvýšily také phishingové útoky. Ty v odkazu nejčastěji vyzývaly majitele schránek ke změně přihlašovacích údajů z důvodu odcizených loginů,“ uvedl Libor Nádvorník z Mailkitu.

Spamové pasti jsou e-mailové adresy, které jsou vytvořené nebo znovu aktivované výhradně za účelem identifikace a filtrování nevyžádaných e-mailů. Pokud odesílatel odešle e-mail na adresu spamové pasti, znamená to, že nedostal souhlas od příjemce k odeslání e-mailu a je označen jako spammer. To často končí až blokováním jeho e-mailů.

Co je phishing?

Internetoví podvodníci často rozesílají e-maily, které vyvolávají dojem, že pocházejí od důvěryhodné firmy, banky, úřadu nebo webové stránky. 

Pomocí těchto zpráv se útočníci snaží vylákat citlivé informace, které se týkají například bankovních kont. Tato data následně využívají k odčerpání financí z účtu postiženého.

Reklama

Související témata:

Související články

Nebezpečné hry šíří na Androidu viry

Prvenství ve statistikách antivirové společnosti Eset získal v uplynulém měsíci adware Andreed, tento škodlivý kód se ve statistikách objevuje pravidelně....

Výběr článků

Načítám