Hlavní obsah

Podvodníci se snaží napálit fotografy. Takhle trik funguje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na fotografy, kteří využívají produkty od společnosti Canon, se zaměřili kybernetičtí podvodníci na sociálních sítích. Založili na Facebooku a Instagramu falešné profily, prostřednictvím kterých loudí přístupové údaje. Před trikem varovali přímo zástupci Canonu.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

„Objevily se falešné účty vydávající se za oficiální profil Canonu pro Českou republiku a Slovensko, které žádají o přístupy k vašim soukromým e-mailům,“ varovali pracovníci tohoto výrobce na Facebooku.

Jediné oficiální profily firmy Canon jsou přitom pro tyto trhy @canoncz na Facebooku a @canonczsk na Instagramu. „Při sdílení vašich osobních údajů buďte prosím maximálně obezřetní,“ stojí v prohlášení Canonu.

Po e-mailech nejdou kyberšmejdi náhodou. Právě naše elektronické poštovní schránky jsou totiž zpravidla klíčem k nejrůznějším internetovým účtům – sociálním sítím, diskuzním fórům, ale klidně také k různým internetovým obchodům, ve kterých už můžeme mít uložené platební karty.

Foto: repro Facebook Canonu

Varování Canonu na Facebooku

Podvodníci zkoušejí vysát účet přes telefon, varovala Česká spořitelna

Bezpečnost

Pokud se tedy podvodníci dostanou do našeho e-mailu, mohou relativně snadno resetovat přístupová hesla do zmiňovaných internetových služeb. A jsou jen krůček od toho, aby je naším jménem zneužili a klidně si objednali nějaké zboží či služby.

Stejně tak mohou změnit heslo k e-mailu a po uživateli požadovat výkupné, aby získal svou schránku zpět.

Pokud někdo sedl útočníkům na lep, je vhodné co nejdříve změnit heslo ke svému e-mailu, případně dalším internetovým účtům, a zkontrolovat historii přihlášení, zda neproběhla nějaká podezřelá aktivita.

Změna hesla

Pokud se tak stalo, je vhodné co nejdříve kontaktovat poskytovatele elektronické poštovní schránky. A pochopitelně také změnit heslo.

Bezpečné heslo by mělo mít minimálně šest znaků a mělo by obsahovat číslice a ideálně velká i malá písmena. Heslo by naopak v žádném případě nemělo být tvořeno jménem uživatele, jednoduchými slovy (jako například „heslo”) nebo pouhou posloupností číslic.

Chráněni jsou proti takovýmto typům podvodů uživatelé, kteří používají pro přihlášení do e-mailu dvoufázové ověření. V takovém případě totiž pro přihlášení do e-mailu nestačí pouze heslo, ale zpravidla ještě mobil – přihlášení je možné po zadání kódu ze SMS zprávy či konkrétní aplikace.

Češi hesla příliš neřeší. Vystavují se riziku

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám