Hlavní obsah

Na tyto tři viry pozor, terorizují majitele mobilů a tabletů nejčastěji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina virů, které útočí na tablety a chytré telefony s operačním systémem Android, není příliš úspěšná. Jejich podíl mezi ostatními hrozbami se totiž pohybuje zpravidla v nižších jednotkách procent. To však neplatí o třech nejrozšířenějších záškodnících, před kterými varovala antivirová společnost Eset.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zatím poslední dostupné statistiky pojednávají o situaci na českém trhu během července. Podle Esetu byl vůbec nejrozšířenější hrozbou v tomto měsíci trojský kůň Hiddad, před kterým Novinky.cz varovaly již dříve.

Tento nezvaný návštěvník je totiž velmi nebezpečný, stojí za každým třetím útokem v Česku. Jeho podíl mezi ostatními hrozbami činí 29,93 %.

Hlavní funkcí škodlivého kódu Hiddad je zobrazování reklam, ale může také získat přístup ke klíčovým bezpečnostním informacím obsaženým v operačním systému, což umožňuje útočníkovi získat citlivá uživatelská data.

Hiddad nepřestává strašit. Stojí za každým třetím útokem na mobily

Bezpečnost

Jak se bránit?

„Trojský kůň Hiddad se na předních místech pravidelné statistiky hrozeb pro platformu Android v Česku objevuje již několikátý měsíc po sobě. Útočníci k jeho šíření využívají nadále falešné verze mobilních her, které napodobují populární hru Minecraft. V červenci se jednalo nejčastěji o hru Block Sun Earth. Pod neoficiálními kopiemi těchto her najdou uživatelé také falešné recenze,“ vysvětlil Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce Esetu.

Bránit se proti tomuto škodlivému kódu mohou uživatelé tedy relativně snadno. Stačí nestahovat aplikace z neznámých a pochybných zdrojů. V případě, že se již nezvaný návštěvník zabydlel v tabletu či smartphonu, měla by si s ním poradit většina mobilních antivirových programů, a to včetně těch bezplatných.

Druhá příčka mezi nejrozšířenějšími hrozbami patří trojskému koni Andreed, který mimochodem patřil mezi největší rizika loňského léta. „Šířil se tentokrát prostřednictvím falešné verze hry My Singing Monsters Composer. Oficiální, placená verze této hry je ke stažení na Google Play, útočníci pak její falešnou kopii nabízejí v obchodě třetí strany, a to zdarma,“ konstatoval Jirkal.

„Nabídka verzí známých her zdarma je velmi častou strategií, se kterou se v případě šíření škodlivých kódů na platformě Android setkáváme. Častou motivací pro uživatele může být ale i nabídka celého balíku her nebo programů za výhodnou cenu. Útočníci navíc velmi dobře vědí, co na uživatele funguje – součástí přípravy celé řady kybernetických útoků a podvodů je dnes už neodmyslitelně i znalost chování uživatelů v online prostředí,“ doplnil bezpečnostní expert.

Nebezpečný spyware

Trojlístek nejrozšířenějších hrozeb pro platformu Android uzavírá Spin.Ok, který se rovněž šíří prostřednictvím trojanizovaných her, konkrétně prostřednictvím titulu Pop Rich Tree. Bezpečnostní experti nicméně zdůraznili, že v minulosti se objevil také v aplikacích na úpravu videí.

Spin.Ok je spyware, jeho hlavním úkolem je shromažďovat informace o souborech a odesílat je útočníkům. „Jedná se o škodlivý kód, který dokáže v zařízení oběti provádět špionáž – útočníci mohou získávat informace o souborech v zařízení i zkopírovat nebo nahradit dočasný obsah uložený ve schránce zařízení,“ podotkl Jirkal.

V tabulce níže naleznete přehled deseti hrozeb, se kterými se majitelé tabletů a chytrých telefonů s Androidem mohli setkat v České republice v červenci nejčastěji:

TOP 10 kybernetické hrozby v ČR pro Android – červenec 2023:
1.Android/Hiddad.BAQ trojan (29,93 %)
2.Android/Andreed trojan (13,69 %)
3.Android/Spy.SpinOk trojan (9,04 %)
4.Android/Spy.Agent.BYP trojan (3,80 %)
5.Android/Hiddad.BAP trojan (2,42 %)
6.Android/Agent.ELC trojan (2,29 %)
7.Android/TrojanDropper.Agent.GKW trojan (1,96 %)
8.Android/Agent.ELP trojan (1,90 %)
9.Android/TrojanDropper.Agent.HQS trojan (1,70 %)
10.Android/TrojanDropper.Agent.KJD trojan (1,70 %)

Podvodů na internetu přibývá, klienti bank letos přišli o stamiliony

Bezpečnost

Může se vám hodit na Zboží.cz: Antiviry pro Android

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej antivirového softwaru

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám