Hlavní obsah

5 nejčastějších kybernetických hrozeb pro macOS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejžádanějším cílem kybernetických nájezdníků zůstávají uživatelská data. Na platformě macOS by se měli mít uživatelé na pozoru před nebezpečným trojským koněm, který kromě špehování uživatelů zvládá také manipulovat s výsledky vyhledávání. Vyplývá to z pravidelné analýzy antivirové společnosti Eset týkající se kybernetických hrozeb cílících na počítače od Applu.

Foto: archív tvůrců

Ukázka z operačního systému macOS (ilustrační foto)

Článek

Před trojským koněm Downloader.Adload, který byl na platformě macOS v uplynulém měsíci tím vůbec nejrozšířenějším škodlivým kódem, varovaly Novinky.cz již dříve.

Tento nezvaný návštěvník se totiž v posledních týdnech šířil doslova jako lavina. V meziměsíčním porovnání se jeho podíl zvýšil ze 7,1 % na 17,3 %. Je tedy evidentní, že se kyberzločinci snaží daleko častěji propašovat tohoto záškodníka na disky nic netušících uživatelů.

Trojský kůň terorizuje počítače od Applu v Česku, krade uživatelská data

Bezpečnost

„Trojský kůň Downloader.Adload je typem škodlivého kódu, který poté, co infikuje zařízení, do něj dál stahuje nějaké komponenty nebo doplňky pro internetový prohlížeč, ale bez vědomí uživatele,“ uvedl Jiří Kropáč, vedoucí virové laboratoře Esetu v Brně.

Varoval, že nezvaný návštěvník je hrozbou pro uživatelská data: „Downloader.Adload, podobně jako další škodlivé kódy na platformě macOS, se většinou projevuje velmi nenápadně a útočníkům například dobře slouží ke šmírování komunikace uživatelů nebo k přizpůsobení výsledků vyhledávání v prohlížeči.“

Takto upravené výsledky vyhledávání mohou být v konečném důsledku pro uživatele také velmi nebezpečné, útočníci je mohou relativně snadno přesměrovat na webové stránky se zavádějícím nebo podvodným obsahem či daleko závažnějšími typy malwaru, jako je například spyware.

Rizikový adware

Na pozoru by se ale uživatelé měli mít na platformě macOS také před dalšími škodlivými kódy. Prakticky za každým desátým zachyceným útokem stál v uplynulém měsíci adware Bundlore, kterému patří druhá příčka.

Tento záškodník se v českém i slovenském prostředí vyskytuje stabilně a dlouhodobě, což platí také o třetí nejrozšířenější hrozbě – adwaru Pirrit. Tomu patří ve virových statistikách třetí příčka, byť tentokrát jeho detekce nepřekročily deset procent.

„Nejkratší cestou adwaru do zařízení bývají různé falešné aplikace a programy, o kterých útočníci vědí, že je uživatelé budou stahovat. V červenci se tak adware Bundlore šířil například prostřednictvím falešných aplikací Adobe Flash Player nebo Media Player. Uživatelé je mohli stáhnout v případě, pokud chtěli zhlédnout různá virální videa či video s obsahem pro dospělé, protože útočníci tyto programy nabízeli jako jedinou možnost, jak si tato videa pustit,“ varoval Kropáč.

Pirrit stojí v Česku za každým druhým útokem na počítače od Applu

Bezpečnost

Podle něj celá řada uživatelů nepovažuje adware za skutečnou kybernetickou hrozbu, jakou představují například trojské koně či vyděračské viry. „To se jim ale z dlouhodobého hlediska nemusí vyplatit. Adware je v zařízení těžko odhalitelný a upozorní na sebe většinou až v okamžiku, kdy má zařízení problémy s výkonem a práce na něm je s ohledem na množství zobrazované reklamy nepříjemná,“ podoktl bezpečnostní expert.

„Po celou dobu své přítomnosti přitom může být adware reálným rizikem pro naše soukromí a naše data – velmi žádané zboží, které má v kyberkriminálních skupinách velkou cenu. Uživatelé by tak měli investovat do kvalitního zabezpečení a svá data tak náležitě chránit,“ uzavřel Kropáč.

Níže naleznete žebříček pěti hrozeb, se kterými se majitelé počítačů od Applu s operačním systémem macOS mohli setkat v uplynulém měsíci v Česku a na Slovensku nejčastěji.

TOP5 kybernetické hrozby v ČR a na Slovensku pro macOS – červenec 2023:
1.OSX/TrojanDownloader.Adload (17,3 %)
2.OSX/Adware.Bundlore (10,7 %)
3.OSX/Adware.Pirrit (9,3 %)
4.OSX/Adware.MaxOfferDeal (9,3 %)
5.OSX/TrojanProxy.Agent (8,0 %)

Nárůst o alarmujících 81 %. Podvodů v Česku dramaticky přibylo

Bezpečnost

Může se vám hodit na Zboží.cz: Antiviry Eset

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej antivirového softwaru

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám