Hlavní obsah

Jediný hacker se naboural do 5000 webových stránek. Past ale nakonec sklapla

Novinky, mif

Když přijde řeč na sofistikované útoky na tisíce webových stránek, zpravidla za nimi stojí celé skupiny zkušených počítačových pirátů. Experti z kyberbezpečnostní společnosti Check Point však odhalili jediného hackera, kterému se podařilo úspěšně nabourat do bezmála pěti tisíc internetových serverů ve 40 zemích světa. To je pravděpodobně absolutní rekord.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Osamělý hacker si dal přezdívku VandaTheGod a útočil na země po celém světě, včetně USA, Velké Británie, Nizozemí, Německa, Itálie, Švýcarska nebo Austrálie,“ prohlásil Daniel Šafář, bezpečnostní expert Check Pointu.

Bezpečnostní výzkumníci se přitom domnívají, že VandaTheGod nebyl motivován finančním ziskem. Hackerské útoky podnikal především kvůli šíření své ideologie.

Hacker zveřejnil data politiků i celebrit. Z útoků se bude zodpovídat před německým soudem

Bezpečnost

„Zaměřil se na sociální nespravedlnost a protivládní zprávy. Na brazilský vládní web například umístil obrázek, hashtag #PrayforAmazonia a další informace v reakci na vypalování amazonského deštného pralesa, které údajně měla na svědomí brazilská vláda,“ konstatoval Šafář.

Nejčastěji přitom útočil na cíle ve Spojených státech, jen zde úspěšně pronikl do administrace 612 subjektů, a to například včetně oficiálních internetových stránek státu Rhode Island a města Filadelfie. Dalšími oblíbenými terči byly australské a nizozemské webové stránky.

Hranice mezi hacktivismem a kyberkriminalitou je tenká.
bezpečnostní expert Daniel Šafář

Ideologické útoky se ale postupně začaly měnit v nefalšované hackerské řemeslo. VandaTheGod se totiž kromě hacktivismu následně začal zabývat i krádežemi přihlašovacích údajů a informací o platebních kartách.

„Hacker se pokusil získat informace o veřejných osobnostech, ale také data z univerzit, a dokonce i z nemocnic. V jednom případě hacker na sociálních sítích tvrdil, že má přístup k lékařským záznamům o 1 milionu pacientů z Nového Zélandu, které nabízí na prodej za 200 dolarů za záznam,“ prozradil bezpečnostní expert.

Špionážní virus se snažil zůstat v utajení. Bezpečnostní experti jej ale odhalili

Bezpečnost

Past ale nakonec sklapla. VandaTheGod se totiž okázale chlubil svými hackerskými útoky na sociálních sítích. Přestože například na Twitteru používal několik různých profilů, bezpečnostním výzkumníkům se nakonec podařilo vystopovat jeho skutečnou identitu. Jde o hackera, který žije v brazilském městě Uberlandia.

Výzkumníci však nechtěli zatím nic konkrétnějšího prozrazovat, neboť všechny zjištěné informace předaly příslušným orgánům činným v trestním řízení.

„Tento případ ukazuje, jaké škody může napáchat jeden odhodlaný hacker. Přestože VandaTheGod původně protestoval proti nespravedlnostem, hranice mezi hacktivismem a kyberkriminalitou je tenká. Hackeři s rozvojem svých schopností a technik často následují cestu od digitálního vandalismu ke krádežím přihlašovacích údajů a peněz u subjektů, které nebyly na nejnovější typy útoků dostatečně dobře připraveni,“ uzavřel Šafář.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám