Hlavní obsah

DDoS útoků na stránky úřadů během pandemie dramaticky přibylo

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prvním čtvrtletí letošního roku se dramaticky zvýšil počet DDoS útoků, a to především na nejrůznější úřady a vzdělávací instituce. Kyberzločinci se je během pandemie a karanténních opatření snažili vyřadit z provozu. Vyplývá to z reportu antivirové společnosti Kaspersky.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

„Koronavirová pandemie, která vypukla v průběhu prvního čtvrtletí, způsobila, že se téměř všechny aktivity od vyučování přes práci až po volný čas přesunuly do online prostředí. Zvýšený zájem o online služby neunikl kyberzločincům, kteří začali útočit na digitální služby, které byly v danou chvíli buď důležité svým charakterem, nebo oblíbené,“ konstatoval Alexey Kiselev, odborník z týmu DDoS Protection ze společnosti Kaspersky.

Připomněl, že DDoS útokům čelilo například americké Ministerstvo zdravotnictví a sociálních služeb, ale také pařížské nemocnice či servery pro hraní online her.

Hackeři se na konci roku činili, DDoS útokům se nevyhnulo ani Česko

Bezpečnost

„Čtvrtletní report DDoS útoků také poukazuje na významný nárůst útoků na stránky vzdělávacích institucí a místních samospráv. V porovnání se stejným obdobím za rok 2019 se jejich počet letos ztrojnásobil. Jejich podíl na celkovém množství DDoS útoků v prvním čtvrtletí tak vystoupal na 19 %,“ prohlásil bezpečnostní expert.

I v porovnání se stejným obdobím za rok 2019 bylo letos více DDoS útoků – konkrétně o 80 %. Stejně tak se prodloužila i doba jejich trvání – oproti Q1 2019 o 25 %.

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

„Výpadek internetových služeb může být v současné situaci pro mnoho firem kritický, protože se často jedná o jediný způsob, jak zákazníkům mohou nabízet své produkty a služby. Situaci navíc komplikují i home-officy, které útočníkům poskytují další možnosti. Dříve totiž bývala většina útoků vedena proti veřejně dostupným zdrojům společnosti, zatímco nyní sledujeme DDoS útoky zacílené na interní prvky infrastruktury, jako jsou například firemní VPN brány nebo e-mailové servery,“ uzavřel Kiselev.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Do datových schránek se dostal spam

Prostřednictvím elektronických datových schránek někdo v Česku rozeslal desetitisíce spamových zpráv. Česká pošta, která je provozovatelem systému, už...

Výběr článků

Načítám