Hlavní obsah

Scaramouche hacknul Merkelovou. Po pěti letech ztratil tvář

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před pěti lety, 8. května 2015, promlouvala kancléřka Angela Merkelová v berlínském Spolkovém sněmu k 70. výročí ukončení druhé světové války. Vyslechli si ji také velvyslanci mnoha zemí včetně ruského.

Foto: Kappeler Michael, ČTK

Angela Merkelová

Článek

Stejný den pronikl do německého parlamentu i nepozvaný host. Dostal se k elektronické poště a dokumentům v poslanecké kanceláři Merkelové. Nebyl to první útok – ten premiérový ztroskotal na tom, že počítačový pirát nepoužil klávesnici s německými přehláskami. Na den výročí konce války muž s uživatelským jménem Scaramouche uspěl, napsal týdeník Der Spiegel. Ani po pěti letech se nedá naprosto přesně vyčíslit, co vše si zloděj odnesl.

Lup stál za to

„Vyšetřovatelé Spolkového kriminálního úřadu, Spolkového úřadu pro bezpečnost informační techniky (BSI) a soukromé firmy BFK z Karlsruhe, kteří prošli 300 serverů a spolupracovali s kolegy z 21 zemí, mají za to, že zmizelo přinejmenším 16 gigabytů dat včetně tisíců mailů z Merkelové kanceláře z let 2012 až 2015,“ přiblížil Der Spiegel.

Kdo je nejvlivnější virologický guru Německa, kterého poslouchá Merkelová

Koronavirus

„Nešlo o komunikaci kancléřského úřadu s vysoce citlivými a často přísně tajnými informacemi, ale poslaneckého byra. Ukradená data přesto umožňují cenný pohled do kancléřčina osobního a služebního okolí i politického provozu Spolkové republiky. Pouhý seznam adres a telefonních čísel představuje hodnotnou kořist,“ podotkl.

Spolkový prokurátor Peter Frank už vydal zatykač na 29letého Rusa Dmitrije Badina alias Scaramouche, jehož poslední známá adresa se podle investigativní platformy Bellingcat kryje s hackerskou jednotkou ruské vojenské tajné služby GRU s kódovým označením 26165.

Vpád hackera, jehož nadání využívali zpravodajci už na střední škole, spustil e-mail, jenž se tvářil, že pochází z OSN, a sliboval informace k ukrajinskému konfliktu. Po rozkliknutí se útočný program postupně rozprskl na 5600 počítačů německého sněmu.

DDoS útoků na stránky úřadů během pandemie dramaticky přibylo

Bezpečnost

Jako nechat vizitku 

Scaramouche, postava prostořekého šaška z commedie dell’arte, se dopustil těžko uvěřitelné školácké chyby: zapomněl zamést stopy. Vyšetřovatelé se tak dostali až na jeho počítač. „Jako kdyby tam nedopatřením zanechal vizitku,“ líčil zdroj BSI.

Badin si počínal trestuhodně bezstarostně. Používal g-mailový účet, který americká FBI dokázala přečíst. Našla dokumenty, soukromé fotografie, osobní korespondenci, studijní materiály Dmitrije Badina narozeného 15. listopadu 1990. Účet elitního hackera chránilo diletantské heslo. Znělo: Badin1990.

Reklama

Výběr článků

Načítám