Hlavní obsah

Pirrit nabírá opět na síle, varují bezpečností experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Adware Pirrit byl během léta spíše na ústupu. Mohlo se tedy zdát, že kyberzločinci začali k útokům na platformu macOS od Applu využívat jiné typy virů. V posledních měsících letošního roku ale začal opětovně nabírat na síle, varovali bezpečnostní experti Esetu.

Foto: archív tvůrců

Ukázka z operačního systému macOS

Článek

Velkou hrozbou byl Pirrit v první polovině letošního roku, na přelomu zimy a jara. Ještě v březnu měl tento adware podíl mezi ostatními hrozbami pro platformu macOS pouhých 5 %. V dubnu pak ale vystřelil na 26 %, a v květnu dokonce na 35,4 %.

Z nižších pozic žebříčku nejrozšířenějších virů tak byl katapultován okamžitě do jejich čela. To nebylo vůbec překvapivé, vždyť stál za více než třetinou všech zaznamenaných útoků.

Nejobávanější škodlivé kódy pro smartphony a tablety

Bezpečnost

S letními měsíci ale přišlo ochlazení. V červnu činil podíl škodlivého kódu Pirrit jen 13,1 %, a v červenci dokonce jen 9,3 %. Uživatelé se tak mohli mylně domnívat, že je tento nezvaný návštěvník na ústupu a už nepředstavuje takovou hrozbu.

Už v srpnu ale dal o sobě znovu vědět, jeho podíl činil 16,4 %. V září to bylo dokonce ještě téměř dvakrát více, přesně 28,9 %. V říjnu podíl tohoto nezvaného návštěvníka činil sice jen 20,6 %, stále však šlo s velkou převahou o nejrozšířenější hrozbu pro platformu macOS.

V listopadu nabral tento nezvaný návštěvník podle bezpečnostních expertů Esetu opět na síle, jeho podíl činil 21,47 %. Ostatní hrozby, které cílí na počítače s operačním systémem od Applu, přitom měly v Česku a na Slovensku podíl jen v nižších jednotkách procent.

Adware je nebezpečnější, než se zdá

Do svého zařízení pustí lidé tohoto nezvaného návštěvníka sami.

„Adware Pirrit je klasickým zástupcem kódů zobrazujících agresivní reklamy. Uživatelé ho většinou stáhnou do zařízení sami a dobrovolně, často jako součást jiných programů nebo her, které útočníci nabízejí v obchodech třetích stran nebo na různých internetových úložištích zdarma či ve výhodných balících,“ vysvětluje Jiří Kropáč, vedoucí virové laboratoře Esetu v Brně.

Škodlivé kódy z rodiny adwaru uživatele obtěžují zobrazováním nadměrného množství reklamy. Řada uživatelů proto nepovažuje tyto škodlivé kódy za skutečnou kybernetickou hrozbu, jakou představují například trojské koně či vyděračské viry.

„To se jim ale z dlouhodobého hlediska nemusí vyplatit. Adware je v zařízení těžko odhalitelný a upozorní na sebe většinou až v okamžiku, kdy má zařízení problémy s výkonem a práce na něm je s ohledem na množství zobrazované reklamy nepříjemná,“ podotkl bezpečnostní expert.

„Po celou dobu své přítomnosti přitom může být adware reálným rizikem pro naše soukromí a naše data – velmi žádané zboží, které má v kyberkriminálních skupinách velkou cenu. Uživatelé by tedy měli investovat do kvalitního zabezpečení, a svá data tak náležitě chránit,“ uzavřel Kropáč.

Podvodníci si hrají na novináře

Uživatelé by se měli mít na pozoru před různými investičními podvody, ve kterých útočníci zneužívají jméno zpravodajského serveru Novinky.cz. Na snadné výdělky lákají podvodníci zpravidla v souvislosti se známými osobnostmi. V posledních měsících se objevily například falešné články s prezidentem Petrem Pavlem či moderátorem Janem Krausem.

Jde nicméně o typický phishingový podvod, kdy se útočníci snaží pod vidinou snadného zisku ve skutečnosti z lidí vylákat peníze. Podvod je to ale poměrně propracovaný, všechny odkazy ve falešném článku vedou na další podvodný web.

Aby důvěřivce kyberzločinci co nejvíce zmátli, nechtějí po něm v některých případech vyplňovat okamžitě čísla kreditních karet ani odesílat žádné peníze. Vše začíná registrací na dané platformě, načež uživatele bude kontaktovat správce platformy. Teprve s jeho pomocí jsou pak z důvěřivců vylákány peníze. Nemusí ho přitom kontaktovat pouze e-mailem, ale klidně i telefonicky.

Poradíme, na co si dát pozor a jak nesednout podvodníkům na lep, a to v dříve uveřejněném článku.

Falešní novináři se nevzdávají. Zákon o finančním zabezpečení je podvrh

Bezpečnost

Může se vám hodit na Zboží.cz: Antiviry

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej antivirového softwaru

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám