Hlavní obsah

Hackeři zaútočili na slovenské ministerstvo obrany

Bratislava

Slovenské ministerstvo obrany dnes zasáhl kybernetický útok, ke kterému se přihlásila ruská skupina, řekl ministr obrany Jaroslav Naď. Patrně kvůli tomuto incidentu přestaly fungovat webové stránky ministerstva.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Kybernetický útok Naď označil za reakci na čtvrteční návštěvu válkou zasažené Ukrajiny, kam ministr zavítal spolu se šéfem slovenské diplomacie Rastislavem Káčerem a ministrem hospodářství Karlem Hirmanem.

„Už se k tomu přihlásil konkrétní útočník, je to ruská skupina. Asi si řekli, že ta naše cesta na Ukrajinu má být odměněna,“ řekl Naď v parlamentu při svém projevu k návrhu opozice vyslovit menšinové vládě nedůvěru.

Podle dostupných informací šlo o DDoS útok.

Trojice slovenských ministrů při čtvrteční návštěvě Ukrajiny oznámila další vojenskou i humanitární pomoc zemi, která se už více než devět měsíců brání ruské vojenské agresi.

Kybernetičtí nájezdníci ostřelují Česko. Počet útoků dramaticky narostl

Internet a PC

Naď po návratu do vlasti novinářům potvrdil informaci, že na Ukrajině byla zničena jedna ze samohybných houfnic Zuzana 2, které tam Slovensko dodalo. Kyjev si objednal osm těchto houfnic, většina z nich už podle dřívějších informací slovenského ministerstva obrany slouží ukrajinským vojákům. Výrobu dalších 16 slovenských houfnic pro Ukrajinu zaplatí Německo, Dánsko a Norsko.

Naď s odvoláním na informace svého ukrajinského kolegy Oleksije Reznikova také řekl, že na Ukrajině funguje raketový systém S-300, který Slovensko sousední zemi darovalo.

V listopadu čelil kybernetickému útoku Evropský parlament (EP). Stalo se tak poté, co schválil rezoluci, ve které označuje Rusko za stát podporující terorismus. Podle tehdejšího oznámení předsedkyně EP Roberty Metsolaové se k útoku přihlásila „prokremelská skupina“ hackerů.

Co je DDoS

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Masivní DDoS útoky pokračují. Vodafone řeší o 200 % více kybernetických nájezdů

Mobil

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám